26квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Дитячий театральний сезон у Кропивницькому закрився до осені (ФОТО)

КУЛЬТУРА

Дитячий театральний сезон у Кропивницькому закрився до осені (ФОТО)

117277964 3126553747452320 3040355983679300728 o

Ніхто не береться пророкувати, яким буде наступний сезон. І райдужного настрою на цей рахунок принаймні у керівництва обласного театру ляльок немає. Та й у трупи також.

Та як би там не було, а минулої неділі театр урочисто закрив свій черговий сезон прем’єрою вистави «Як Микита з ярмарку йшов».

Інтерактивна музична казка з приємною музикою Ю. Грицун створена за мотивами української народної казки «Колосок».

З відомих причин народу в залі перебувала обмежена кількість, але малеча «підігрувала» головному персонажу так завзято, що ні про які пандемічні обмеження думати не хотілося. У виставі, над постановкою якої працювали режисери заслужена артистка України Вікторія Ставріаніді-Стогодюк і Евеліна Новопашена, всього чотири персонажі. Але і чотири персонажі – це вже акторський ансамбль. Зіграний і яскравий, з чим вітаємо, насамперед, постановників.

До речі, Вікторію Ставріаніді слід привітати ще з однією непересічною подією в її житті. Вона призначена головним режисером кіровоградського академічного театру ляльок. Головрежа в нашому театрі не було мабуть років тридцять. Правда, було кілька спроб запрошувати до керівництва варягів. Та нічого з цього не вийшло. А Вікторія і Евеліна успішно ставили свої вистави. І ось тепер одна з них формуватиме художню політику театру.

117154550 3126558717451823 8499071333891321496 o

Полегшено зітхає директор театру, людина,що міцно стоїть на ногах, Григорій Педько. Нарешті спокійно зосередиться на своїх аж занадто потужних обов’язках.

«Ви задоволені? – запитала я після вистави у Григорія Миколайовича. – Я стосовно Вікторії».

«А хто ж її туди пропагував!» – як відрізав пан директор.

Це добре. Хорошу роботу роблять однодумці. Це стосується, як репертуарної політики театру, так і конкретної вистави. Хоча б тієї, якою театр прощався до нового сезону. Ми вже відмітили яскравий і зіграний ансамбль.

Відзначимо і його солістів. Головний з них – дід Микита, що повертається з ярмарку. Іван Кучерук – єдиний персонаж, хто грає «вживу», виступаючи ніби посередником між публікою і казковими героями трудягою і оптимістом півником (Максим Борисов), веселими, лінькуватими і хитрими мишенятами на ім’я Круть і Верть, котрі, як завжди буває в казці, перевиховуються, не без впливу і півника, і мандрівника з ярмарку, який обіцяє доброзичливій маленькій публіці нові казки. 

Окремо хочу привітати і висловити своє захоплення надзвичайно творчій людині художнику Оксані Шарій. Ляльки і вся бутафорія вистави настільки яскрава, що хочеться вигукувати «браво». І цього ж вигуку заслуговує енергія і легкість нової вистави.

З прем’єрою, лялькарі. Гарного вам відпочинку і до нового сезону. Будемо сподіватися, що він буде щасливішим.

Валентина Левочко

Читайте також: Казкова протипандемія: у Кропивницькому відбулася перша "карантинна" лялькова театральна вистава