20квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Зустріч із донькою театральної легенди Кропивницького (ФОТО)

КУЛЬТУРА

Зустріч із донькою театральної легенди Кропивницького (ФОТО)

2020 09 16 20 05 53 195

Минулої середи, 16 вересня, в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського відбувся захід, присвячений столітньому ювілею уродженця Володимирівки Великовисківського району.

Вшановували театральну легенду Кропивницького, народного артиста України й Шевченківського лауреата Костянтина Параконьєва (1920-1987).

2020 09 16 20 09 25 179Завдяки участі доньки артиста Алли Параконьєвої, котра, попри поважний вік завітала на малу батьківщину з Запоріжжя, інших членів уславленої родини та земляків, яким пощастило бачити пана Костянтина на сцені нашого театру й спілкуватися з ним, захід мав живий та емоційний характер. Його змістовним наповненням стала поважна виставка на основі документів, переданих книгозбірні донькою українського театрального актора, режисера, педагога й кіноактора. Чого варте одне лише листування Параконьєва з хранителем «Хутора Надія» Андрієм Тобілевичем! А також участі в урочистостях обласного Краєзнавчого музею, обласного архіву, Музею мистецтв і літературно-меморіального музею Івана Карпенка-Карого. Зокрема, останній представив рідкісні світлини та програмку «Веселої вдови», котру показували ще в окупованому Кіровограді 1943 року на сцені українського драматичного театру ім Івана Тобілевича, коли Костянтин Параконьєв чи не вперше дебютував на великій сцені, а потім опинився на каторжних роботах в гітлерівській Німеччині. З 1945 по 1967 рік Костянтин Параконьєв був провідним актором і зіркою Кіровоградського музично-драматичного театру імені Марка Кропивницького, зігравши на його сцені близько двохсот ролей.

"З татом і мамою в театрі я з трьох років. Саме з цього віку пригадую себе під час їх гастролей. Пам’ятаю міцні й теплі татові руки, в яких я, засинаючи, опинялася після спектаклів. Коли ми переїхали наприкінці шістдесятих минулого століття до Запоріжжя там він грав Ярослава Мудрого в однойменній п’єсі Івана Кочерги. Вистава мала великий успіх і в 1970 році тато – перший серед артистів! – отримав Шевченківську премію", – поділилася спогадами пані Алла.

На прохання учасників заходу донька артиста розповіла й про цікаві моменти своєї роботи в Художньому музеї міста Запоріжжя. Зокрема про кілька відряджень в Київську область до народної художниці Марії Приймаченко, з котрою встановила дуже теплий контакт.

Виступили також Елла Янчукова, оповівши про передісторію студентського театру «Резонанс». Дружина відомого артиста сцени Івана Кравцова Лідія. На її думку, на сьогодні таких акторів, як у роки Параконьєва вже немає. Зауважила, що всі без винятку жінки були закохані в Параконьєва. Театрознавець Володимир Шурапов подарував Аллі Параконьєвій свою книгу про театр Марка Кропивницького.

Модератором заходу виступила очільниця відділу мистецтв бібліотеки Світлана Ушакова.

Керівниця бібліотеки Валентина Животовська розповіла про найближчі творчі плани закладу.

2020 09 16 20 08 16 030

Федір Шепель,

фото автора