19квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Дзеркало самотності: у кропивницькій науковій бібліотеці відкрили виставку автопортретів (ФОТО)

КУЛЬТУРА

Дзеркало самотності: у кропивницькій науковій бібліотеці відкрили виставку автопортретів (ФОТО)

avtoportrety3

Минулого тижня у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д.І. Чижевського презентовано виставку «Дзеркало самотності. Виставка автопортретів».

avtoportrety2

Автопортрет – особливий та один з найскладніших жанрів образотворчого мистецтва, який дозволяє зазирнути в душу художника, що бачить світ не так, як бачать його звичайні люди.

Виставка автопортретів складається з 36 живописних, графічних та скульптурних робіт трьох поколінь знаних художників, скульпторів та архітекторів нашого краю.

Нині діючі художники Володимир Волохов, Фелікс Полонський, Лариса Яковлєва, Ніна Горбенко, Анатолій Щерба, Любов Кир’янова, Валерій Давидов, Федір Лагно, Ірина Зантарія, Андрій Надєждін, Андрій Хворост, Юлія Тарасова, Ганна Іванова, Ольга Краснопольська, Олександр Кир’янов, архітекторки Тетяна Пенязь та Ірина Кухаренко відгукнулися на пропозицію взяти участь у мистецькому проєкті головної книгозбірні області.

Справжнім відкриттям для організаторів експозиції стали автопортрети відомих художників, які відійшли в інші світи. Щира подяка родинам Юрія Іващенка, Сергія Філімонова, Леоніда Бондаря, Віталія Кривенка, Віктора Френчка, Володимира Кир’янова, Андрія Ліпатова та приватній галереї «Єлисаветград» за надані роботи та участь у художній виставці.

Директорка ОУНБ ім. Д.І. Чижевського Валентина Животовська відкрила виставку, привітала гостей та поінформувала присутніх про інноваційні проєкти, які сприятимуть трансформації бібліотеки в сучасний інформаційний простір.

avtoportrety1

Ведуча презентації – завідувачка відділу мистецтв Світлана Ушакова розповіла, як виникла ідея створення виставки, як протягом місяця збиралися роботи, за яким принципом будувалася експозиція.

Слова подяки організаторам виставки висловили голова обласного осередку Національної спілки художників України Андрій Хворост, кандидатка мистецтвознавства, викладачка ЦДПУ ім. В. Винниченка Олена Кириченко, мистецтвознавиця Олена Гуренко.

Власник приватної галереї «Єлисаветград» Микола Цуканов розповів, з чого почалося його захоплення мистецтвом та як був придбаний автопортрет знаного кіровоградського художника Володимира Федорова, представлений на виставці.

avtoportrety4

Експозиція «Дзеркало самотності. Виставка автопортретів» діятиме до кінця квітня 2021 року. На основі виставки розроблено просвітницьку програму заходів, до якої увійшли: тематичні екскурсії з питань образотворчого мистецтва; кураторські екскурсії мистецтвознавця Олени Гуренко, майстер-клас художниці Ірини Зантарії «Автопортрет у стилі Пікассо»; зустрічі з художниками-портретистами Любов’ю Кир’яновою та Валерієм Давидовим; інтерактивне заняття «Жанри в образотворчому мистецтві: деталь в портреті».

Усіх охочих запрошуємо відвідати виставку «Дзеркало самотності. Виставка автопортретів» та взяти участь у заходах.

Ареса: вул. Велика Перспективна, 24, відділ мистецтв.

Дату та час проведення заходів можна знайти на сайті ОУНБ ім. Д.І. Чижевського.

Довідки за телефонами: 095-388-98-56; 099-65-53-309.

Виставка «Дзеркало самотності. Виставка автопортретів» працює згідно графіка роботи бібліотеки: понеділок – п’ятниця: з 10.00 до 19.00; субота: з 10.00 до 18.00 з дотриманням усіх санітарних норм.

Катерина Лісняк,
бібліотекарка відділу мистецтв