16квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Макет раритетної вузькоколійки, що на Кіровоградщині, виготовили спеціально для Мініленду (ФОТО)

КУЛЬТУРА

Макет раритетної вузькоколійки, що на Кіровоградщині, виготовили спеціально для Мініленду (ФОТО)

9d7ca5c33d501d84

Макет вокзалу, перону та гайворонської вузькокоїйки створили столичні моделісти.

Щоб зробити точну копію, майстри виготовляли деталі вручну та на лазерному станку, розповів головний архітектор проєкту Павло Гущін Суспільному.

Збирали та розставляли меблі, обладнання та елементи інтер'єру, що в точності відповідають справжнім. Встановили дах, влаштували територію: перон, площу, газони біля будівлі.

"Ми хотіли відтворити історичний облік, однак інформації, у який колір був пофарбований фасад ми не знайшли. Ми дивилися по архівах, чорно-білих фотографіях, усюди, де тільки могли. За допомогою комп’ютерних технологій ми чорно-білі фото перевели в колір і отримали відтінок, такий, як зараз є на макеті – беж і коричневий колір черепиці. Нинішній відтінок не дуже відповідає самій архітектурі вокзалу, тому ми вирішили створити його в історичних кольорах".

Моделісти створювали макет гайворонської вузькоколійки півтора місяці, це враховуючи роботу з внутрішнім оздобленням. Павло Гущін каже, що не рахували, скільки витратили грошей.

Масштаб макету 1:87 (H0). Це міжнародний стандарт для моделей залізниці. Габарити макету – довжина 50 см, ширина 16 см та висота 16 см.

"Гайворонська вузькоколійка є частиною нашого макету Мініленду — це є перша частина найбільшого в Україні макету, площею 87 квадратних метрів. На макеті є одне з умовних поселень, яке називається Гайворон. Там є вокзал міста та залізниця. Макет Мініленду перебуває в Києві, вже зовсім скоро його зможуть побачити усі охочі", – зауважив Павло Гущін.

Читайте також: Надати вузькоколійці статус культурної спадщини планують на Кіровоградщині

На Кіровоградщині провели перший туристичний фестиваль GOODoK_FEST

У вузькоколійки, що на Кіровоградщині, є майбутнє

Про себе нагадав паровоз "кукушка", на Кіровоградщину з’їхалися шанувальники старовини з усієї країни 

Кіровоградщина: туристичний потенціал гайворонської вузькоколійки продемонструють під час фестивалю 

За збереження вузькоколійки на Кіровоградщині боротимуться і діти