20квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА У кропивницькому музеї відкрили виставку, присвячену 140-річчю створення театру корифеїв (ФОТО)

КУЛЬТУРА

У кропивницькому музеї відкрили виставку, присвячену 140-річчю створення театру корифеїв (ФОТО)

P1010102 2

24 вересня в літературно-меморіальному музеї І. К. Карпенка-Карого відбулося відкриття персональної виставки акварельного живопису Юлії Тарасової «Друга домівка Івана Тобілевича. Хутір Надія», присвяченої Всеукраїнському святу театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти» та 140-річчю створення театру корифеїв.      

P1010121 2

Назва експозиції не випадкова, адже Хутір Надія дійсно є другою домівкою Івана Тобілевича. Перше родинне гніздечко знаходилося у тодішньому Єлисаветграді на вул. Знаменській, нині – Тобілевича, де зараз і розташований музей драматурга.   

У залах музею представлено майже 40 пейзажів та натюрмортів, створених художницею у державному заповіднику-музеї Івана Карпенка-Карого (Тобілевича) «Хутір Надія» поблизу Миколаївки Кропивницького району.           

«Подорожуючи нашою мальовничою областю, не могла оминути це особливе місце, де відпочиваєш серцем і душею. Навіть повітря надихає там на творчість. Спокій, який тебе огортає, спонукає до нових і нових відвідин Хутора Надія. У час важких випробувань кожен працює на своїй ділянці фронту. Частину коштів від продажу малюнків виставки спрямовую на допомогу ЗСУ. Радію, що акварелі нагадають господарям та їхнім гостям про дивовижний куточок нашого краю», – розповідає пані Юлія.         

P1010128 2  

З дебютом у музеї Карпенка-Карого гостю вітали представники літературних і мистецьких кіл, громадських організацій, педагоги, бібліотекарі.                 

Експозицію доповнили видання, де згадується Хутір Надія: книги з віршами поетів-краян Володимира Базилевського, Володимира Бровченка, Світлани Барабаш, спогади громадського діяча та мецената Євгена Чикаленка, дружини Івана Карпенка-Карого Софії Тобілевич, нариси Володимира Панченка та Леоніда Куценка, путівники Миколи Смоленчука, Володимира Левицького, Івана Топчія, Володимира Чабаненка.           

Відкриття виставки збіглося з днем народження музею, тож його фонди поповнилися цього дня двома краєвидами «театральної Мекки України» – дарунками мисткині та друзів музею.           

На жаль, у зв’язку з воєнним станом не всі шанувальники театрального мистецтва, як завжди було у вересневі дні, могли помилуватися садом, ставком та вербами заповідника. Виставка «Друга домівка Івана Тобілевича. Хутора Надія» надасть їм таку можливість.           

Пейзажні замальовки Юлії Тарасової – чарівне віконце у світ любові, гармонії і краси, створений Іваном Тобілевичем (Карпенком-Карим) в українському степу.   

Довідково: Юлія Тарасова, чиїм малюнкам так пасує літературна ознака «поетичні»,  народилася у Знам’янці.

У 2004 році закінчила мистецький факультет Кіровоградського (нині Центральноукраїнського) державного педагогічного університету ім. В. Винниченка за фахом «образотворче мистецтво та практична психологія».

Активна учасниця пленерів Кіровоградської обласної організації Національної Спілки художників України.

Багато років успішно працювала графічним дизайнером видавничо-поліграфічного центру «Імекс-ЛТД» у Кропивницькому. Нині прищеплює любов до прекрасного учням дитячої школи мистецтв нашого міста.

 Лариса Хосяінова,

директорка музею