25квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА У кропивницькому літературному музеї презентували видання-спомин про Віктора Погрібного (ФОТО)

КУЛЬТУРА

У кропивницькому літературному музеї презентували видання-спомин про Віктора Погрібного (ФОТО)

P1010135

Збірник члена обласного творчого об’єднання «Вітрила» Станіслава Новицького «Гріх і честь» Віктора Погрібного. Спомин про майстра» презентували в міському літературно-меморіальному музеї І. К. Карпенка-Карого.

Спілкування зі знаковою постаттю краю мало значний вплив на формування світогляду молодого літератора і його творчі уподобання, що і мотивувало автора, за власним його визначенням, на спогад-роздум.

Станіслав Новицький не тільки згадує про зустрічі, а й звертається до книг Віктора Погрібного, акцентуючи увагу на їх художніх особливостях і намагаючись пояснити, як молоде покоління по-своєму читає і сприймає доробок визнаного майстра. До збірника увійшло розлоге концептуальне інтерв’ю В. Погрібного, опубліковане в газеті «Народне слово» у 2016 році, бібліографія творів і публікацій Віктора Олексійовича.

Презентація розпочалася зі слайдфільму, підготовленого науковцями музею на основі світлин з архіву Віктора Погрібного – від студентських років і до останнього  в його житті свята театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти» у вересні 2017-ого.

P1010096

Разом із присутніми увічнені миттєвості споглядала донька журналіста, письменника і громадського діяча пані Ольга. Вона поділилася своїми спогадами про батька, подарувала музею кілька його книг, серед яких останній роман – «Гріх і честь». Ольга Вікторівна висловила сподівання, що музейно-природний заповідник «Батьківщина Карпенка-Карого» в селі Арсенівка, створений завдяки подвижницькій праці В. Погрібного, літературно-меморіальний музей І.К. Карпенка-Карого у місті Кропивницькому, Хутір Надія і місто Бобринець стануть об’єктами спеціального туристичного маршруту, присвяченого видатному українському драматургу.

Директорка музею Лариса Хосяінова зауважила, що збірник, підготовлений Станіславом Новицьким, ледве побачивши світ, викликав жваву дискусію в літературних колах міста. І не в останню чергу цьому сприяла особистість автора – обдарованого, дієвого, не завжди зручного у спілкуванні. Минуло п’ять років, як Віктор Погрібний пішов у засвіти. Станіслав по-своєму вшанував його пам’ять.

Співведучі заходу голова творчого об’єднання «Вітрила» Олена Надутенко та педагог і журналіст Анатолій Саржевський навели свої міркування щодо збірника і більш детально ознайомили присутніх з літературним доробком їх колеги по об’єднанню, а нині військовика Станіслава Новицького, який долучився до презентації телефоном.         

Гості зустрічі – члени Національної спілки письменників України Василь Бондар, Олександр Косенко, Олена Баранова, очільник видавництва «КОД» Віктор Лисенко згадували Майстра – Віктора Погрібного, його добрі справи, 48-річне керування обласним літературним об’єднанням «Степ», риси характеру, які приваблювали оточуючих. Василь Бондар наголосив на важливості мемуарного жанру в літературі, адже час невблаганний, не можна йому дозволити перемогти пам’ять, бо пам’ять – один із чинників культури.

                                                                                  Наталія Мельниченко,

науковиця музею