19квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Кропивницькі музейні працівники відзначили своє професійне свято

КУЛЬТУРА

Кропивницькі музейні працівники відзначили своє професійне свято

3323646

18 травня музейні працівники всього світу відзначали своє професійне свято.

Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини. Здатність зберігати і примножувати культурне надбання свідчить про зрілість і розвиненість будь-якої нації.

Цьогоріч  літературно-меморіальний музей І.К. Карпенка-Карого та музей музичної культури імені Кароля Шимановського провели спільний захід «Задля громади – під час випробувань».

1

У вступному слові директорка літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого Лариса Хосяінова нагадала присутнім, що тема Міжнародного Дня Музеїв у 2023 році – «Музеї – добробут та розвиток громад». В умовах повномасштабної війни з  росією музеї України були вимушені перемістити експонати з виставкових залів до фондосховищ, бо стали особливими мішенями для агресора. Але там, де це можливо, Міжнародний День Музеїв - хороша нагода через спеціальні заходи підтримати свої громади у складний для всієї країни час.

Численні афіші проілюстрували, як працюють обидва музеї під час війни, яким темам присвячені виставки, як, окрім професійної, вони займаються доброчинною діяльністю.

У часи важких випробувань важлива дружня допомога. Таку підтримку для України надає Польща. Вона прихистила не тільки величезну кількість наших співвітчизників, а й запропонувала у разі потреби надати прихисток українським музейним колекціям.

«Україна-Польща: діалог культур» – так назвали наступний розділ музейного свята.

Наш регіон – Центральна Україна – посідає вагоме місце у культурних зв’язках із Польщею. Письменники, музиканти, художники та представники польської творчої еліти зробили значний внесок у культурне співробітництво між нашими народами. Науковиця музею Карпенка-Карого Тетяна Ревва розповіла про відомих письменників польського походження і тих, хто звертався до польської тематики у своїх творах: Міхала Грабовського, Северина Гощинського, Міхала Хороманського, Ольгерда Бочковського, Міхала Хороманського, Арсена Тарковського, Ярослава Івашкевича.

Одним із найвідоміших земляків, який у своїй творчості звертався до польської тематики, був представник великого сімейства Тобілевичів (родина свого часу належала до польської шляхти) І.К. Карпенко-Карий.

Зі зброєю в руках у складі армії УНР боронили суверенітет України уродженці нашого краю Євген Маланюк, Юрій Дараган, Фотій Мелешко. Після поразки УНР, у польських таборах для інтернованих вони не полишали активної творчої діяльності. У роки незалежності України зв’язки з Польщею стали одним із численних векторів у системі закордонного співробітництва літературознавців та істориків ЦДПУ ім. В. Винниченка: Григорія Клочека, Леоніда Куценка, Василя Марка, Сергія Шевченка та ін.

Директор музею імені Кароля Шимановського Олександр Полячок розповів про українсько-польські мистецькі програми, у яких науковці музею брали участь минулого року, а також про гуманітарну діяльність громадської організації «Обєднаня поляків “Полонія” імені Кароля Шимановського», яку він також очолює.

4

Завершив зустріч вінок українських пісень у виконанні ансамблю «Млиночок». До виконання вокальних творів долучилося і  наймолодше покоління.                                                                                 

                                                                              Наталія Мельниченко,

науковиця музею І.К. Карпенка-Карого