25квітня2024

ГОЛОВНА ОСВІТА Сергій Петров – профспілковий лідер освітян Кіровоградщини

ОСВІТА

Сергій Петров – профспілковий лідер освітян Кіровоградщини

56614058 116945846153946 7026714114281963520 nУ Кропивницькому пройшла ХХІ звітно-виборна конференція обласної організації профспілки працівників освіти та науки України.

Обласним профспілковим лідером делегати обрали Сергія Петрова – досвідченого, комунікабельного, прогресивного спеціаліста.

Заступником голови обрано Світлану Гостєву, яка зарекомендувала себе високопрофесійним правовиком. Саме із цією командою освітяни пов’язують свою професійну долю на майбутнє п’ятиріччя.

У роботі конференції взяв участь голова ФПО Максим Баланенко, який оцінив діяльність обласної організації, як одну із найпотужніших та найдієвіших. Він також відзначив, що за попередні 5 років Федерація профспілок, у тому числі освітяни, стали міцнішими, сильнішими і, так би мовити, більш зубастими, завдяки єдності і спільним діям змогли вистояти під час різних нападів і нападок. Вистояли і відстояли багато позицій.

Максим Баланенко підкреслив:

«У непростий час – жорстких карантинних заходів, удалося не просто підписати Територіальну угоду, а й відстояти профспілкові пропозиції, зокрема й освітян. В Угоді є такий пункт: рекомендувати органам місцевого самоврядування та РДА виплачувати педапрацівникам щорічну грошову винагороду за сумлінну працю у розмірі одного посадового окладу. Перед самим підписанням Угоди у цьому пункті з’явилося «до» посадового окладу. І спільно з обкомом профспілки відстояли свою позицію й прибрали хитру частку «до».

Звітуючи про зроблене, Сергій Петров зазначив, що минулий період був характерний як час змін у профспілковому русі, соціально-економічному розвитку держави, прискоренні темпів реформування й розвитку системи освіти. Ці процеси супроводжувалися змінами в освітній структурі і вимагали від виборних органів обласної організації профспілки посиленої роботи щодо активного відстоювання інтересів спілчан.

Особлива увага приділялася питанням свідомого ставлення працівників до перебування у профспілці, посиленню мотиваційних аспектів профспілкового членства. Предметного розвитку набрало соціальне партнерство в першу чергу на обласному рівні. Обласна організація профспілки у рамках Угоди про співпрацю проводила політику соціального діалогу з органами управління освіти. Розвиток соціального партнерства знайшов своє відображення через укладання колективних договорів у навчальних закладах, інших установах освіти, де були у т. ч. закріплені додаткові соціальні гарантії, завдяки реалізації яких на потреби освіти використано понад 35 млн. грн.

У звітному періоді обласний комітет профспілки займав активну позицію у відстоювання прав та інтересів спілчан, брав участь у всіх акціях протесту, вносив пропозиції та ініціював розгляд і вирішення низки проблем на Всеукраїнському та обласному рівні, направив понад 70 звернень до Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, Міністерства освіти та науки, народних депутатів. Результатом спільних дій виборних органів профспілки є неодноразове підвищення зарплати (упродовж 5 років базовий посадовий оклад ЄТС підвищувався десять разів).

Проводилася робота, спрямована на упередження та профілактику порушень трудових, соціально-економічних прав та гарантій освітян, у т. ч. за сприяння обласного відділення НСПП. Протягом звітного періоду удалося відновити порушені трудові права понад 5 тисяч педагогічних працівників, винесено 67 судових рішень на користь працівників та стягнуто у судовому порядку близько 825 тис. грн.

Профспілки Кіровоградщини