24квітня2024

ГОЛОВНА ПОДІЇ До Дня Збройних Сил України: музей спецпризначенців поповнився унікальною реліквією (ФОТО)

ПОДІЇ

До Дня Збройних Сил України: музей спецпризначенців поповнився унікальною реліквією (ФОТО)

DSC0135 2048x1365

Сьогодні,4 грудня, в 3-ому окремому полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго відбулись урочисті заходи з нагоди Дня Збройних Сил України.

На урочистому шикуванні, де вручали державні та місцеві нагороди, були присутні гості з історико-культурного комплексу «Запорозька Січ», які привезли оригінал ймовірного меча Святослава Ігоровича. Експозицію з мечем зробили в музеї полку, де військовослужбовці мають змогу ознайомитися з реліквією та черпати духовність предка, чиє почесне ім’я носить частина, йдеться на сайті полку.

«Сьогодні ми мали честь привезти одну з унікальних реліквій часів Святослава, це князівський меч, який було знайдено в 2011 році. Сьогоднішні урочистості були освячені реліквією Святослава Хороброго», зазначив генеральний директор національного заповідника «Хортиця» Остапенко Максим.

DSC0209 2048x1365

Довідково: Меч був знайдений випадково в річці Дніпро на глибині 22 метри в 2011 році. Цей меч пов’язаний із комплексом знахідок, які були виявленні ще під час будівництва Дніпро ГЕС в 1928 році, тоді було знайдено 5 мечів, а згодом – ще один. Всі мечі датуються кінцем 10 століття. Історики вважають, що єдина подія, яка може бути пов’язана з цими знахідками, це загибель князя Святослава Хороброго в Порогах в 972 році. На жаль, уся колекція мечів була втрачена під час Другої світової війни, окрім одного екземпляра.

DSC0205 2048x1365

Читайте також: Спецпризначенці 3-ого полку виграли турнір із гирьового спорту