23квітня2024

ГОЛОВНА ПОДІЇ COVID у Кропивницькому: кількість ліжкомісць та сили лікарів – на межі

ПОДІЇ

COVID у Кропивницькому: кількість ліжкомісць та сили лікарів – на межі

Про останні статистичні дані щодо поширення коронавірусної хвороби у Кропивницькому були озвучені вчора, 8 квітня, під час брифінгу у міській раді, в якому взяли участь заступник міського голови Сергій Колодяжний, начальниця управління охорони здоров’я міськради Оксана Макарук.

08 1

«Кількість ліжкомісць та сили лікарів – на межі. Сьогодні лютує зовсім інший штамп, британський, і він набагато складніший за класичний, адже має значно менший інкубаційний період. Окрім цього додає напруги двостороння пневмонія без виявлення ковіду», – зазначив Сергій Колодяжний.

За інформацією головної лікарки обласного центру нині у Центральній міській лікарні на Валах вільних місць практично немає. Медзаклад приймає лише тих хворих, які потребують кисневої підтримки.

«Пацієнти, які мають можливість лікуватися вдома або амбулаторно, повинні підтримувати зв’язок із своїм сімейним лікарем. Адже саме через нього триває увесь протокол лікування. Ще раз наголошую, не треба панікувати, якщо у вас піднялася невисока температура. Зателефонуйте своєму лікарю і він надасть вам необхідну інформацію. Госпіталізація – лише у тяжких випадках», – зазначила Оксана Макарук.

Вона також наголосила, що у складних перебігах хвороби дуже часто винні самі пацієнти, адже люди протягом тривалого часу займаються самолікуванням, а коли звертаються до лікарів – вже запізно.

«Ваше здоров’я – у ваших руках. Я прошу розірвати шляхи інфікування: максимально обмежити походи в магазини та громадські місця, припиніть походи по кав’ярнях. На жаль, люди усвідомлюють як це страшно, коли вже інфікувалися. Медики не боги і вони не всесильні».

Сергій Колодяжний додав, що через брак лікарів, для обслуговування ліжок у центральній лікарні будуть залучені спеціалісти з інших госпітальних баз міста. Додаткові пости інтенсивної терапії хоча і не мають комфортабельних умов, але там є централізована подача кисню.

«Коли постає питання порятунку життя, ми маємо задіювати усі приміщення, незважаючи на те, який там лінолеум чи якого кольору стіни. Ми поповнили та частково оновили матеріальну базу, а головне – там є кисень», – наголосив заступник міського голови.

Читайте також: