02травня2024

ГОЛОВНА ПОДІЇ На Кіровоградщині СБУ ліквідувала канал незаконного переправлення чоловіків через державний кордон (ФОТО)

ПОДІЇ

На Кіровоградщині СБУ ліквідувала канал незаконного переправлення чоловіків через державний кордон (ФОТО)

Управління СБ України в Кіровоградській області припинило протиправну діяльність мешканця м. Кропивницький, який налагодив механізм незаконного переправлення через державний кордон України до країн ЄС осіб, які підлягають мобілізації у військовий час.

У ході слідства встановлено, що зловмисник займався виготовленням та збутом громадянам України підроблених офіційних документів та бланків, які посвідчують статус ВПО та необхідність медичної реабілітації чоловікам за кордоном при фактичній відсутності у них будь-яких хвороб чи поранень. Про це інформує пресслужба СБУ.

За кожен пакет документів ділок одержував по 3 500 доларів США. За попередніми даними слідства відомо, що послугами зловмисника встигли скористатися близько 50 чоловіків призовного віку.

Оперативники СБУ задокументували факт одержання ділком першої частини незаконної грошової винагороди у розмірі 1500 доларів США та затримали його «на гарячому» під час одержання другого траншу у розмірі 2 000 доларів США.

У ході проведення обшуку за місцем проживання фігуранта було виявлено та вилучено:

-електронну обчислювальну техніку та мобільний термінал, які використовувалися у злочинній діяльності;

-офіційні бланки медичних закладів та військових комісаріатів м. Херсона;

-готову до збуту документацію.

Зловмиснику повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, та найближчим часом буде обрано запобіжний захід. Встановлюються інші учасники злочинної діяльності.

Операцію із затримання проводили співробітники УСБУ в Кіровоградській області спільно з СУ ГУНП в Кіровоградській області, за процесуального керівництва Кіровоградської обласної прокуратури.