29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ПОЛІТИКА Андрій Райкович: Політика все ще заважає долати наслідки стихії у Кропивницькому

ПОЛІТИКА

Андрій Райкович: Політика все ще заважає долати наслідки стихії у Кропивницькому

29517 368x264 2

У Кропивницькому тривають відновлювальні роботи після смерчу, що завдав шкоди 252 домоволодінням.

Про їх хід «З перших уст» розповів міський голова Андрій Райкович.

«У зоні лиха працюють усі комунальні служби міста. Вже відновлено газо- та електропостачання, полагоджено більшість дахів. Хто має можливість, ремонтує своє житло самотужки, а одиноким престарілим і малозабезпеченим – таких понад тридцятеро – допомагаємо і ми, і громадські організації. Ніхто не кинутий напризволяще», – сказав керівник міста.

За його словами, постраждалим від стихії вже активно виплачують матеріальну допомогу, на яку з міського бюджету виділили понад чотири мільйони гривень. Надають допомогу і благодійний фонд, промислові підприємства. Але, як і раніше, центральні органи держави залишаються глухими до проблем кропивничан.

«Уже минуло понад два тижні, а з боку державної влади люди не отримали ні співчуття, ні компенсації за заподіяні природою збитки.З телебачення знаємо, що під час повеней на заході країни чи масштабних пожеж на сході одразу людям надавали матеріальну допомогу. Це є державні компенсаційні заходи. Ми поки що їх не маємо. Я вже розповідав, що телефонував до приймальні прем'єр-міністра, і мене запевняли, що передадуть йому, яке лихо нас спіткало. Досі жодної реакції. Мовчать, ніби води в рот набрали. В цьому плані простіше було з Володимиром Гройсманом. Ніколи не ігнорував, коли йому телефонував міський голова, завжди брав слухавку. Як колишній міський голова, він розумів, що є проблеми, з якими місту самому не впоратися.

Нині такою проблемою для нас є наслідки стихії. Я хотів доповісти панові Шмигалю, яка реальна ситуація, які реальні збитки. А вони – близько двадцяти двох мільйонів гривень. Ми можемо компенсувати людям лише п'яту частину з них. Є й інші питання, які треба було б узгодити терміново. Але то чекали, коли міського голову переобируть, тепер невідомо чого ждуть. Можливо, розчарування результатами їх стримує, але скільки воно триватиме? Мабуть, до шостого листопада, а там уже все одно треба буде працювати на державу, яка складається з невеликих населених пунктів і з великих міст. Таких, як Кропивницький. І те, що нам не погодили отримання кредитного ресурсу, – це політичне, а не господарське рішення. Ми ж не беремо кредит у держави. Ми беремо його в державного експортно-імпортного банку, і рішенням кредитного комітету нам виділено кредитний ресурс, і він на нас чекає», – зазначив Андрій Райкович.

На його переконання, в державі не повинно бути поділу за політичними ознаками.

«Нам треба навчитися управляти незалежно від партійної приналежності. Якщо ти взявся вести господарську діяльність, – повинен її вести ефективно і ніколи не ставити партійні інтереси вище державних. Тоді це буде правильно. Тоді ми матимемо свободу слова, демократію, а перед державою ми будемо всі однакові, бо нас контролює закон», – додав керівник міста.

Читайте також:  Смерч над Кропивницьким: місто підраховує збитки

Кропивницький: політика заважає долати наслідки стихії

Буревій у Кропивницькому завдав непоправної шкоди і природі

Домогти може кожен: у Кропивницькому пожертви приймають на рахунок благодійного фонду «СМАйЛ»

Хто поповнює благодійний рахунок фонду в Кропивницькому