25квітня2024

ГОЛОВНА ПОЛІТИКА Кропивницькі активісти запалили лампадки та вшанували пам’ять Віктора Чміленка й усіх героїв Небесної Сотні (ФОТО)

ПОЛІТИКА

Кропивницькі активісти запалили лампадки та вшанували пам’ять Віктора Чміленка й усіх героїв Небесної Сотні (ФОТО)

31753e748d6fd3ef

З квітами та державними прапорами зійшлися вчора, 20 лютого, кропивничани на площу Героїв Майдану, аби вшанувати воїнів світла, котрі під час Революції Гідності захистили проєвропейський вибір своєї держави.

О 17:00 кропивничани запалили лампадки та заспівали Гімн України, щоб згадати тих, хто загинув, розповіли на Суспільному.

На центральній площі Кропивницького у 2014 році збирались найвелелюдніші Євромайдани в Кіровоградській області, згадав учасник зібрань кропивничанин Юрій Митрофаненко. Там організували провладний антимайдан, були сутички. 

"Ми йшли з синьо-жовтим прапором по вулиці Великій Перспективній, нас знімала поліція. Ми їм кричали "Слава Україні", вони "Героям слава" не відповідали. Думка про те, що буде штурм облдержадміністрації, бо тоді прокотилася ця хвиля штурмів. Олександр Ратушняк – у касці Вікторі Чміленка. Віктор Чміленко без каски. Розбита голова Віктора Чміленка гумовим молотком… І каска Віктора Чміленка зіграла цікаву роль у біографії Ратушняка. Пізніше його посадили за те, що він був у касці, тобто він формально, точніше не формально, порушував "драконівські" закони від 16 січня. Ще пам’ятаю, як рятували Олександра, як удалося його звідти витягнути", – розповів пан Митрофаненко.

Згадали учасники зібрання і як прощались із загиблим на Майдані Героєм України Віктором Чміленком, коли зібрався найбільш велелюдний мітинг.

"У 2014 році виборювали гідність, незалежність України. Спостерігали кожен день ті події по телевізору і боліла душа, рвалося серце за тих хлопців. Тому приходимо, щоб хвилиною мовчання вшанувати їхню пам'ять", – зауважив кропивничанин Роман Погрібний.

Архієпископ Марк відслужив панахиду за загиблими Героями Небесної Сотні та захисниками.

Читайте також: У Кропивницькому вшановують героїв Революції Гідності