25квітня2024

ГОЛОВНА ПОЛІТИКА Пам’ять Праведників народів світу вшанували у Кропивницькому (ФОТО)

ПОЛІТИКА

Пам’ять Праведників народів світу вшанували у Кропивницькому (ФОТО)

345648690 193938450185423 7490038060502487658 n

Українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, вшанували у Кропивницькому сьогодні, 12 травня.

До пам’ятного знаку жертвам Голокосту біля Великої хоральної синагоги у Кропивницькому квіти на знак пошани пам’яті загиблих поклали начальник ОВА Андрій Райкович, голова облради Юрій Дрозд, заступник міського голови Олександр Мосін, секретар Кропивницької міської ради Олег Колюка, представники єврейської спільноти міста, громадські активісти.

Україна – в п’ятірці світових лідерів за кількістю Праведників народів світу – їх понад 2,5 тисячі. Майже сорок – із Кіровоградщини. У роки Другої світової війни українці, ризикуючи власним життям, рятували життя євреїв.

"Це наша вдячність людям, котрі не зважаючи на небезпеку, рятували євреїв від нацистів. Кажуть: рятуючи одне життя — рятуєш цілий світ. Українці врятували багато євреїв, а отже зберегли цей світ для нащадків, - зазначив головний рабин Кропивницького Дан Закута. – Історія нашої області фіксує багато фактів порятунку євреїв. На жаль, кілька років тому помер останній Праведник народів світу, який мешкав на Кіровоградщині. Але живі його діти, внуки, як і нащадки інших українців, котрі рятували євреїв. Ми вдячні всім за жертовність і гуманізм".

Важливо пам’ятати про людяність і героїзм усіх українців, які, попри небезпеку, рятували життя євреїв, переконаний заступник міського голови Олександр Мосін.

"Насправді цих людей було набагато більше, ніж фіксують історичні дані, адже багатьох нацисти страчували цілими родинами, багато не афішували свій вчинок і не розповідали про це нікому. Але про їхній подвиг і жертовність потрібно пам’ятати, бо сьогодні в Україні знову війна, наш народ російські окупанти хочуть знищити. Ми ж цінуємо кожне життя, тож приклад наших батьків вартий наслідування і вічної пам’яті", – наголосив Олександр Мосін.

Довідково: серед кропивничан, які були удостоєні звання Праведника народів світу, були: Анастасія Пономаренко, Пелагея Ценцура, Подолян Марія, Смірнови – Кузьма, Зінаїда, Антоніна, Зінаїда Вікентіївна, Пономаренко Вадим, Пономаренко Дора, Кожевнікови – Ганна і Володимир, Марія Левченко, Катерина Григор'єва, Надія і Микола Буригіни.

Багато й інших наших земляків рятували євреїв від нацистів, хоча Праведниками не визнані.