24квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Про що міська влада домовилася з зеленими активістами Кропивницького

СУСПІЛЬСТВО

Про що міська влада домовилася з зеленими активістами Кропивницького

16 19У квітні цього року, в рамках проекту реконструкції, приватна фірма «Єлізавета» провела обрізування 1285 дерев у парку Перемоги. Підрядник зрізав всі гілки крони і залишив одні стовбури.

Така «формувальна обрізка» дерев викликала обурення громадськості та фахівців.

Більшість обрізаних дерев належать до породи клен гостролистий, який вкрай погано переносить глибоку обрізку. Згідно з проектом реконструкції парку, такої ж участі очікували всі 7 тисяч дерев, що на думку громадськості, неминуче призвело б до загибелі зелених насаджень та є неприпустимим на території, яка має статус «парк-памʼятка садово-паркового мистецтва».

Небайдужі мешканці міста, зокрема, представники ініціативної групи Громадської ради при міськвиконкомі на чолі з Олександром Тарасовим та учасники громадського обʼєднання «Озеленення» на чолі з Надією Паливодою зверталися в екологічну інспекцію, в міську раду та інші інстанції, щоб не допустити подальшої варварської обрізки дерев, а також почали готувати позов до суду, в разі, якщо не вдасться захистити зелені насадження іншими методами.

Міська влада запропонувала сісти за стіл переговорів. З метою вирішення конфлікту та уникнення розгляду цієї ситуації в суді сторони вирішили разом співпрацювати з метою максимального збереження зелених насаджень і недопущення їх пошкодження під час виконання подальших робіт при реконструкції парку Перемоги.

Було укладено Меморандум, який передбачає, що:
• всі 7 тисяч дерев обрізати не будуть, а лише ті, які знаходяться вздовж доріжок парку;
• при обрізці в дерев не зрізатимуть всі гілки, а лише сухі, аварійні й ті, які можуть заважати пішоходам чи транспорту;
• сторони разом визначатимуть, які дерева обрізати, а які – ні;
• представники сторін можуть вільно знаходитися в парку і контролювати виконання робіт із зеленими насадженнями;
• замість усіх дерев, які всохнуть внаслідок обрізки 1285 дерев, проведеної у квітні 2019 року, протягом 5 років, фірма «Єлізавета» має висадити нові дерева і поливати їх протягом кількох років;
• зрізи на деревах замазуються фарбою.

Від громадськості Меморандум підписали Олександр Тарасов і Надія Паливода, а з боку міської влади - заступник міського голови Олександр Вергун, директор підприємства «Єлізавета» Алла Чернік. Також документ погоджено з міським головою Андрієм Райковичем.

На даний момент умови Меморандуму виконуються.

Читайте також: Судовий позов щодо неякісної обрізки дерев у Кропивницькому, схоже, не останній
Активісти Кропивницького врятували дерева міста від варварських посягань