20квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Морякам з Кіровоградщини, які були в російському полоні, вручать зроблені майстрами «Народні нагороди»

СУСПІЛЬСТВО

Морякам з Кіровоградщини, які були в російському полоні, вручать зроблені майстрами «Народні нагороди»

Подарунок з Прикарпаття отримають моряки, які були в російському полоні. Серед них – двоє з Кіровоградської області – Роман Мокряк з села Карлівка Кропивницького району та Андрій Артеменко з Новоукраїнки. Для моряків на Прикарпатті створили двадцять чотири кортики з дамаської сталі, інформує Суспільне.UA.

20 02 213 

Це бойова зброя, яку мають право носити лише офіцери. Для того, щоб їх могли носити усі визволені з полону моряки, їх вручатимуть як медалі.

Коваль Дмитро Ейдер – батько Андрія Ейдера, наймолодшого з моряків, яких захопили в полон, показав кортик свого сина.

«Він був зроблений першим. Тому що це мій син. Що ми тут бачимо? «Нескорений духом», «Ейдер Андрій», час, коли був захоплений «Бердянськ» і координати, де він був захоплений», – розповідає чоловік.

20 02 214

Ідея створити кортики для моряків виникла у Дмитра Ейдера та його дружини Євгенії, коли його син з побратимами були в полоні. Їхня акція «Нескорені духом» об’єднала митців з усієї України.

«Проєкт ми називаємо «Народна нагорода». Ми не планували спонсорів. Через соцмережі оголосили збір коштів. Тільки на матеріали. Тобто, всі майстри – волонтери», – говорить Євгенія Ейдер.

Дмитро Ейдер зробив прототип кортика. Показав його командуванню Військово-Морських Сил України, яке підтримало ідею. Символи на кортиках погоджували з головним геральдистом МВС.

20 02 212

«Ми не можемо сказати, скільки ці кортики коштують, тому що тут не закладена вартість за роботу. Люди робили все від душі, від себе, щоб висловити свою підтримку», – каже Євгенія Ейдер.

Найдорожче у виготовленні кортиків – пакет дамаської сталі й литво. Деталі, які вимагала литва, виконували в Івано-Франківську. Майстер з художньої обробки металу Віталій Городецький каже, що цю роботу можна назвати ювелірною.

«Ми бачимо по формі тильника якір з українською символікою – тризубом. Це наша розробка була. Маємо на увазі, моделювання цієї сфери. Також, моделювання цих координат на накладках для ножен – це теж наша розробка. Це ювелірна робота», – зауважує майстер.

Литва тривала два місяці. Щодо символіки на руків’ї – якір в колючому дроту – це означає, що моряки були в полоні, пояснює Дмитро Ейдер.

Нагадаємо, 7 вересня двоє моряків з Кіровоградської області повернулись з російського полону. Це – Роман Мокряк з села Карлівка Кропивницького району та Андрій Артеменко з Новоукраїнки. Загалом, 7 вересня, тридцять п'ять українців, які утримувались в Росії, повернулись в рамках обміну України і Росії військовополоненими.

До цього, 25 листопада, російські кораблі у Керченській протоці обстріляли та захопили українські броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь», та буксир «Яни Капу». Двадцять чотири українських моряки опинились у полоні.