19квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО У Кропивницькому через програму «Доступне житло» молодь стає власниками сучасних квартир

СУСПІЛЬСТВО

У Кропивницькому через програму «Доступне житло» молодь стає власниками сучасних квартир

94b1551e66f281d95ba33f8e3b96b8f2 quality 70Xresize crop 1Xallow enlarge 0Xw 698Xh 465

Дехто вважає, що державні програми кредитування житла заморожені. Це не так.

З початку року в області житло в кредит вже отримали чотири родини. Хто вони? Як стати учасником таких програм? Яке житло можна брати в кредит?

  • Отримати власне житло – мрія багатьох родин, – переконаний Дмитро Шаповал, начальник Кіровоградського регіонального управління Держмолодьжитло. – Не стояти в черзі кілька десятків років, щоб уже й діти виросли. Очолюю відділення кілька місяців, а ми вже можемо порадіти новосіллям. Поділяти цю радість з людьми – дуже приємно. На початку року квартиру отримала родина військового, яка чекає на дитину, а також молода родина.У квітні новоселами стала мама з двома дітьми (статус ВПО), родина військовослужбовця з дитиною. Кредит отриманий під пільгову ставку Нацбанку.
  • Вибір якого житла передбачає програма «Кредит зі статутного капіталу»? Це ж не новобудови?
  • Об’єктами можуть бути квартири у багатоквартирних житлових будинках, індивідуальні житлові будинки, які продаються на вторинному ринку, за умови, що такі індивідуальні та багатоквартирні житлові будинки збудовано не більше ніж 45 чи реконструйовано не більше ніж 40 років тому. За умовами програми, люди самі шукають житло, обирають, щоб там були нормальні умови, зручності. Як кажуть, щоб зайти й жити, а не чекати ремонту й витрачати кошти.
  • Хто може подавати документи на цю програму?
  • Всі громадяни до 35 років, які не мають у власності житла або житлова площа, яку вони мають у власності, не перевищує 13,65 кв. м на одну особу. Раджу молоді та молодим родинам скористатися таким шансом. Карантин тут не зашкодить. На нашому сайті https://kg.molod-kredit.gov.ua/ заявку можна подавати онлайн. Там є перелік всіх необхідних документів.Якщо порівняти з пропозиціями комерційних банків, така ставка справді доступна для молоді й молодих родин. На сьогодні вона складає 8 % річних (облікова ставка Нацбанку).
  • Чи є ліміт коштів для областей? Чи можна виплатити кредит достроково?
  • Ні, як таких обмежень немає. Кошти виділяються відповідно до кількості заявок. Чим більше заявок, чим більше людей в черзі, тим більше шансів. Програма «Кредит зі статутного капіталу» не прив’язана до державного бюджету, на який суттєво впливає пандемія. Кредит розрахований максимум на 20 років, суму можна погасити достроково. Звісно, до моменту виплати діє заборона на відчуження житла. За умовами програми, людина зразу стає власником житла й передає його в іпотеку.
  • Наскільки активні мешканці з районів області?
  • На жаль, більшість заявок із Кропивницького. З районів дуже мало. Можливо, люди просто не знають. Хоча ми співпрацюємо з районними держадміністраціями, вони розміщують цю інформацію на своїх сайтах. Ми хочемо, аби житло в кредит отримували родини молодих фахівців в районах. Розвивали економіку, підтримували медицину, освіту, сільське господарство. Ми готові прийняти хоч сто заявок. Це доказ того, що в області є активна молодь, яка хоче тут жити й працювати. Своє житло – надійний якір.
  • Інші обласні центри мають новобудови, а от Кропивницький з житловим будівництвом відстає. Чи є перспектива брати кредит на нове житло через Держмолодьжитло?
  • Так. Наше регіональне управління раніше щороку повертало кошти по програмі «Доступне житло» в бюджет через те, що в області не було акредитованого забудовника. Наприкінці квітня відбулася акредитація об’єкта ЖК «Ковалівський». Для нас це досягнення. Забудовник надав повний пакет документів правлінню Держмолодьжитло. Фонд перевірив всі документи, переконався у відповідальності компанії.

Тепер можна отримати житло, яке будується в Кропивницькому, через подання заявки на програму «Доступне житло». Практика акредитації об’єктів великих забудовників в області запущена. Як кажуть, далі буде. На сьогодні ЖК «Ковалівський» готовий надати 16 квартир під кредитування фондом.

  • Цей рік для державного та місцевого бюджетів вкрай непростий. Чи можна сподіватися на житло для молоді через обласні програми?
  • На жаль, тут поки що немає позитивних змін. Ситуація така ж, як на початок 2020 року. На місцевому рівні немає програм по забезпеченню житлом молоді – наприклад, лікарів, учасників ООС або переселенців (статус ВПО). Маємо обласну програму, але вона недостатньо профінансована. Так, на 2020 рік на житло виділено всього 552 тис. грн. Тобто в кращому випадку вистачить на придбання однієї квартири. Разом з тим умови кредитування обласної програми набагато кращі.

В інших областях такі програми діють. Ось такі реалії. Значить, місцева влада розуміє таку потребу й закладає кошти в місцеві бюджети. Я дуже сподіваюсь, що і Кропивницькому таку програму ухвалять. Вона потрібна місту. Житло – це розвиток, це перспектива.

Своя історія новосілля від Держмолодьжитло – в Аліни та Костянтина, родини з Кропивницького.

  • Найперше наше здивування – все сталося дуже швидко! - розповідає Аліна. - Спершу ми дізналися про програму житла для ВПО та учасників ООС, стали в чергу. Згодом я прийшла дізнатися – чи є новини. А в управлінні фонду нам порадили програму «Кредит зі статутного капіталу». Через місяць пролунав дзвінок – ви можете обирати квартиру. Уявіть нашу радість. Ми молода родина, в нас дитина. Живемо з батьками за містом, у Созонівці. Відчувалося, що всім вже тіснувато. Робота в чоловіка в місті, в мене також. Щодня не наїздишся.

Спершу ми хотіли винаймати житло, але порахували, що іпотека вигідніша.Чоловік військовий, контрактник, тому маємо пільгу. Для нас це цілком посильна сума. Квартиру обирали на початку березня. Думали знайти двокімнатну, в підсумку знайшли трикімнатну. Так що тепер нам буде куди «рости».

Знаю, багато хто переживає, сумнівається – чи можна довіряти державним житловим програмам? Ми переконалися – можна. Незабаром переїдемо й відсвяткуємо новосілля. Ось тільки карантин закінчиться.

Ви вагаєтеся між орендою й власним житлом? Створили власну сім’ю й хочете жити окремо? Підрахували, що краще вкладати кошти у своє житло, ніж винаймати? На вас чекають із заявкою.

Кіровоградське регіональне управління Держмолодьжитло знаходиться за адресою: Кропивницький, вул. Дворцова, 28, офіс 301. Тел. 0522 32 08 62.

Звертайтеся! 

Тетяна Корінь

            Читайте також: Чи стане житло у Кропивницькому доступним для молод

На Кіровоградщині розпочали прийом документів на участь у програмі «Доступне житло»

Учасникам АТО держава оплатить 50 % вартості придбаного житла