25квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО На Кіровоградщині жінці допомогли визнати батьківство та внести зміни до актового запису про народження дитини

СУСПІЛЬСТВО

На Кіровоградщині жінці допомогли визнати батьківство та внести зміни до актового запису про народження дитини

otnosheniya101.r575x340

Нерідко трапляються випадки, коли чоловік з жінкою проживають спільно, але не приділяють особливого значення укладенню шлюбу та не вносять до актового запису про народження дитини відомості про батька або матір.

Така бездіяльність у подальшому може впливати на духовний та матеріальний розвитокдитини, через неповноцінне виконання батьком чи матір’ю свої обов’язків.

До Знам’янського бюро правової допомоги звернулася клієнтка з проханням надати їй правову допомогу щодо визнання батьківства за батьком їх спільної малолітньої доньки. А також, внести зміни до актового запису про народження дитини.

117440658 777248973090276 1472534788939029690 nПравову допомогу надавала начальниця Знам’янського бюро правової допомоги Анжела Іванова.

Клієнтка розповіла, що п’ять років вони з чоловіком перебували у фактичних шлюбних відносинах. За час спільного проживання у них народилася донька. Згодом стосунки між клієнткою та батьком дитини  стали істотно погіршуватися, тому вона була змушена змінити своє місце проживання та взяти дитину на своє утримання.

Після зміни місця проживання, окремо від чоловіка, клієнтка стала на облік до місцевого центру зайнятості, але і цих коштів було недостатньо для утримання себе та малолітньої доньки. Батько дитини не виконував своїх обов’язків та не допомагав матеріально, знаючи, що дитина потребує його піклування та допомоги.

Анжела Іванова склала позовну заяву до суду про визнання батьківства та внесення змін до актового запису про народження.

У позові зазначалося, що відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження, відомості про батька дитини записані за прізвищем та громадянством матері. Ім'я та по батькові батька дитини записано також за  вказівкою матері.

Для визнання батьківства мати має право звернутися до суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи. На підтвердження того, що чоловік клієнтки є батьком їхньої спільної доньки до позовної заяви додали:

  • відомості про відсутність заперечень чоловіка проти визнання батьківства за своєю малолітньою донькою;
  • відеоматеріали та фотографії зроблені при виписці клієнтки з донькою з пологового будинку, на яких чоловік зі своїми батьками був присутній як батько дитини.

Місцевий суд задoвольнив позовну заяву та ухвалив рішення про визнання батьківства та внесення змін дo актовoго запису про народження, вказавши батьком дитини відповідача (цивільного чоловіка клієнтки).

Коментує Анжела Іванова:

Які основні підстави для визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою?

Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров'я про народження нею дитини.

У випадку, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини або за рішенням суду.

Хто має право звернутися з позовом про визнання батьківства?

Законодавством визначено перелік осіб, які мають право звернутися з таким позовом до суду, а саме:

    • мати дитини,
    • опікун дитини,
    • піклувальник дитини,
    • особою, яка утримує та виховує дитину,
    • сама дитина, яка досягла повноліття.

Крім того, позов про визнання батьківства може бути пред’явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

Довідково:  Олександрійського місцевого центру з надання БВПД можна звернутись за адресою: м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18, тел. (05235) 7-04-40, 7-04-04.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.