29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО ЦВК припинила повноваження однієї ТВК на Кіровоградщині

СУСПІЛЬСТВО

ЦВК припинила повноваження однієї ТВК на Кіровоградщині

cd62790c4a8e772b793c7fd3bde7dfb97dbe635f

15 жовтня Центральна виборча комісія припинила повноваження Добровеличківської селищної ТВК Новоукраїнського району Кіровоградської області.

ЦВК зобов’язала Новоукраїнську районну виборчу комісію до 17 жовтня сформувати новий склад Добровеличківської селищної ТВК.

Як повідомляла ОПОРА, у Добровеличківській селищній територіальній виборчій комісії відмовилися реєструвати список партії «Європейська Солідарність». Мотивуючи тим, що в поданні наявні документи не всіх кандидатів у депутати. Представники політсили зазначали, що всі потрібні документи занесли, про що мають довідку ТВК, а документи зникли після їх перегляду довіреними особами від інших політичних сил.  Кіровоградський окружний адміністративний суд задоволив позов Кіровоградської обласної партії «Європейська Солідарність» і зобов’язала Добровеличківську ТВК зареєструвати кандидатів від відповідної політичної сили. 

«Під час засідання ЦВК розглянула окремі питання діяльності Добровеличківської селищної територіальної виборчої комісії Новоукраїнського району Кіровоградської області. Так, до Комісії надійшла заява Кіровоградської територіальної організації Політичної партії «Європейська Солідарність», в якій йшлося про прийняття цією комісією незаконних рішень. Зокрема, йшлося про постанови щодо відмови в реєстрації кандидатів у депутати Добровеличківської селищної ради, включених до Єдиного та територіальних виборчих списків вказаної організації політичної партії, які було визнано протиправними та скасовано відповідними рішеннями суду, що набрали законної сили. Проаналізувавши наявні документи та інші матеріали ЦВК, зокрема, констатувала, що в діях Добровеличківської селищної ТВК вбачається систематичне порушення Виборчого кодексу України та законів України. Окрім того, ці обставини підтверджено судовими рішеннями.

Відтак, Комісія достроково припинила повноваження всього складу Добровеличківської селищної ТВК. При цьому Новоукраїнську районну виборчу комісію Кіровоградської області зобовʼязано повідомити 15 жовтня місцеві організації політичних партій, за поданням яких до складу Добровеличківської селищної ТВК було включено осіб, повноваження яких достроково припинено цією постановою ЦВК, про можливість не пізніше 15 години 16 жовтня подати кандидатури для включення до складу зазначеної селищної виборчої комісії.

Також ЦВК зобов’язала Новоукраїнську районну виборчу комісію до 17 жовтня сформувати новий склад Добровеличківської селищної ТВК, а – Добровеличківську селищну ТВК після сформування її нового складу привести свою діяльність у відповідність із вимогами виборчого законодавства», – йдеться на сайті ЦВК.

Довірена особа «Європейської Солідарності» у Добровеличківці Тетяна Нехайчук написала у соціальних мережах, що «ЦВК розпустила Добровеличківську ТВК за систематичне порушення виборчого законодавства».

«Наразі вже відбулося три судових рішення щодо реєстрації кандидатів у депутати від «Європейської Солідарності». На двох судових засіданнях судді частково задовільнили позов політичної партії і зобов’язували розглянути документи «Європейської Солідарності». Секретар комісії Добровеличківської селищної ТВК у коментарі ОПОРІ зазначила, що члени комісії розглядали документи, але зареєстрували їх 13 жовтня», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь

Відповідно до частини 3 статті 208 Виборчого кодексу України повноваження усього складу територіальної, дільничної виборчої комісії можуть бути достроково припинені в установленому законом порядку виборчою комісією, яка сформувала (утворила) відповідну територіальну, дільничну виборчу комісію, рішенням виборчої комісії вищого рівня з відповідних місцевих виборів або рішенням суду в разі одноразового грубого порушення чи систематичного порушення комісією Конституції України, цього Кодексу та законів України, невиконання рішень виборчої комісії вищого рівня.

Згідно з частиною 19 статті 36 Виборчого кодексу України у разі припинення повноважень складу виборчої комісії, в тому числі дострокового, виборча комісія, повноваження якої припинено, зобов’язана передати виборчу та іншу документацію, матеріальні цінності, у тому числі печатки та штампи «Вибув», виборчій комісії, сформованій (затвердженій) у новому складі. 

Читайте також: Кіровоградщина: суд зобов’язав Добровеличківську ТВК зареєструвати кандидатів від «Європейської Солідарності»(

Чому "Європейська Солідарність" на Кіровоградщині звернулась до поліції та суду