19квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО ОПОРА: Незнання основ виборчого законодавства продемонстрували члени виборчих дільниць

СУСПІЛЬСТВО

ОПОРА: Незнання основ виборчого законодавства продемонстрували члени виборчих дільниць

IMG 9274

Незнання основ виборчого законодавства продемонстрували на виборах 25 жовтня члени багатьох виборчих дільниць Кіровоградщини.

Про це сьогодні, 26 жовтня, повідомила координаторка громадянської мережі ООРА спостереження за виборами в Кіровоградській області Зоя Лебідь.

За її словами, день виборів розпочався із замін на багатьох виборчих дільниць, і це одна з причин, чому було зафіксовано багато процедурних порушень. Такого ж характеру порушення вибірково було виявлено і в роботі територіальних виборчих комісій. Причому кількість допущених тут порушень ще  більше.

 «Ці порушення є наслідком того, що приблизно половина членів дільничних виборчих комісій не були підготовлені до процедури підрахунку голосів. Ми маємо зафіксовані на відео й фото випадки, коли документація, що надходить у територіальні виборчі комісії, майже в п'ятдесяти відсотках не правильно оформлена. Ніколи раніше ми не фіксували такої кількості порушень саме під час підрахунку. Вони не є значними й не впливають на весь виборчий процес, але свідчать про непідготовленість членів ДВК, що дає підстави для опротестування результатів, для породження сумнівів у кандидатів», – сказала координаторка.

Наймасовішим порушення, що його допускалися виборці, вона назвала спроби голосувати без паспорта.

Говорити ж про якісь попередні результати Зоя Лебідь відмовилася, адже опрацювання протоколів дільничних комісій просувається повільно і з численними порушеннями.

Можливо, ближче до вечора будуть відомі попередні результати тільки по виборах міського голови Кропивницького.

Читайте також: