СУСПІЛЬСТВО
Онлайнресторан пам’яті «Непораховані з 1932»: один запис – із Кіровоградщини
- Останнє оновлення: 27 листопада 2020
Українська академія лідерства спільно з комунікаційною агенцією Gres Todorchuk PR створили моторошний ресторан.
Страви, що їх подають у ресторані “Непораховані з 1932”, записували хлопці та дівчата віком до 20 років.
Розповідали бабусі та дідусі, котрі пам’ятають Голодомор 1932-1933 років.
У одному з відео – подано історію Тетяни Кротової з Олександрівки, яка пережила Голодомор у багатодітній сім’ї. Її розповідь не зовсім типова. Вона – про людяність.
«Голодомор у мене перед очима. У нашому селі від голоду жодна людина не померла. У нас був головою колгоспу тоді Романенко Никифор Нестерович. Він негласно щовечора, після того, як зерно розкуркулених звезли до однієї хати, комірнику давав список, у яку сім’ю скільки видати зерна. З села та інформація не вийшла. Звісно, коли б дійшло до влади, то голову колгоспу ростріляли б.
Варили пшеницю цілою, бо коли б подрібнювали її, було б чути стукіт…
Коли мама виймала з печі казан із добре розвареною пшеницею, насипали в глиняну велику миску, її обсідали всі шестеро членів родини і разом їли.
Завдяки цьому на хуторі Шевченковому (нині село Травневе) вижили. Зрадників серед своїх не було», – розповіла бабуся Тетяна.
А ще поділилася рецептом "затерухи", що готували з запеченого тіста з борошна, кори берези та води...
Про проєкт: його назвали на честь мільйонів українців, які загинули під час Голодомору – штучного голоду, створеного радянською владою
в 1932-1933 роках. Досі невідома остаточна кількість осіб, яких знищила радянська влада. Вони назавжди залишились непорахованими.
Проєкт реалізували в Ізраїлі, Бельгії та Україні. Його мета — поширити знання про Голодомор та злочин радянської влади проти людяності, аби більше країн визнали Голодомор геноцидом української нації.
Більше – у відео.
Читайте також: Уродженка Кіровоградщини Тетяна Кротова повідала про жахи голодомору