23квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Олексій Цокалов: Або ми живемо гідно в своїй країні і гідно виховуємо власних дітей, або нами керуватимуть «шатуни» і «бовтуни»

СУСПІЛЬСТВО

Олексій Цокалов: Або ми живемо гідно в своїй країні і гідно виховуємо власних дітей, або нами керуватимуть «шатуни» і «бовтуни»

– Сьогодні я покладу квіти першим, – сказав фермер із Бобринецького району, відомий громадський активіст, учасник Революції Гідності Олексій Цокалов, підійшовши до меморіальної дошки своєму побратиму Віктору Чміленку на приміщенні обласної ради і обласної державної адміністрації минулого понеділка, у День Гідності та Свободи. З Віктором їх поєднувала тривала дружба, віра в щасливе майбутнє України. Вони були разом і того дня, коли снайперська куля обірвала життя Чміленка на Майдані Незалежності в лютому 2014 року.
Вшанувати героя прийшло дві сотні кропивничан. Квіти кольорів національного прапора поклали керівники міста й області, представники громадськості, всі, хто того бажав.

Потім учасники заходу перейшли до імпровізованого пам'ятного знака героям Небесної сотні на центральній площі, названій на честь Героїв Майдану. Тут протягом кількох місяців 2013-2014 років, не зважаючи на люті морози, збиралися місцеві патріотичні сили. Пам'ять про загиблих за незалежність України вшанували хвилиною мовчання, а потім слово мали ті, хто організовував кіровоградський Євромайдан, був його активним учасником. Першим до присутніх звернувся координатор кіровоградського Євромайдану Сергій Михальонок. Він оприлюднив істину, яка у всіх на устах, – ідеалів Майдану, Революції Гідності, на жаль, не досягнуто, їх ще треба виборювати. А незмінний модератор Євромайдану у Кропивницькому Андрій Лаврусь наголосив:

– Важливо пам'ятати ціну, яку нам довелося заплатити у боротьбі за євростандарти і власні права. Пам'ятати не тільки цього дня, а завжди.

– Тоді у свідомості кожного небайдужого українця сталися незворотні зміни, – переконана активістка Наталія Вельгун. – Вони згуртували нас, об’єднали наші прагнення змін.

Як завжди виважений і конкретний у висловах уже згаданий Олексій Цокалов, згадуючи події трирічної давності, повідав учасникам мітингу, як розумів гідність його побратим Віктор Чміленко. Закінчуючи свій виступ, він зазначив: «або ми живемо гідно в своїй країні і гідно виховуємо власних дітей, або нами керуватимуть «шатуни» і «бовтуни».

Відбулася панахида за співвітчизниками, котрі віддали життя за свободу і незалежність України, яку провів секретар Кіровоградської єпархії УПЦ КП. Закінчився мітинг виконанням духовного гімну України.

Відзначення третьої річниці початку Революції Гідності тривало до самого пізнього вечора. Під кінець робочого дня активісти зібралися у тайм-клубі, де згадали про жахливі і водночас героїчні події 2013-2014 років. Потім ще раз відвідали площу Героїв Майдану, де вшанували всіх загиблих майданівців квітами та поставили свічки біля портретів героїв. Насамкінець розгорнули 30-метровий прапор України та виконали Державний Гімн, як це зазвичай робили в часи Революції Гідності.

Лариса РОМАНЮК