19квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Відреставрований шедевр: у кропивницькому краєзнавчому музеї експонують унікальну плащаницю (ФОТО)

СУСПІЛЬСТВО

Відреставрований шедевр: у кропивницькому краєзнавчому музеї експонують унікальну плащаницю (ФОТО)

5234 39646

У час, коли всі православні святкують воскресіння Христа, у Кропивницькому в обласному краєзнавчому музеї можна побачити плащаницю 1896 року.

Дату появи експонату вдалося уточнити після реставрації, яку провели у Харківському художньо-промисловому інституті у 1993 році. Про це повідомив заступник директора музею Павло Рибалко.

За його словами, плащаниця – унікальний експонат.

2326 8123164

"Подібних плащаниць в Україні ми не знаємо. Унікальність її полягає у техніці "сухого пензля", що створює уяву фотовідбиття на тканині та має літургійний напис. Ця технікою подібна з тією, яка використовувалась наприкінці 19 початку 20 століття", – зауважив Павло Рибалко.

Експоновану плащаницю свого часу використовували для проведення великодніх служб у єлисаветградському храмі Покрови Пресвятої Богородиці на Ковалівці. Коли церкву закрили, плащаницю передали до музею.

"Тривалий час не презентували її, оскільки не мала експозиційного вигляду. Однозначно можна говорити, що плащаниця завезена до нашого регіону. Вона виготовлена у монастирських майстернях, має оксамитове обрамлення, що її збагачує та надає вишуканий вигляд. Якщо подивитися на саме зображення Ісуса Христа, то можемо сказати, що це невеличка копія тої відомої у світі Туринської плащаниці, в якій, за легендою, був загорнутий Ісус Христос", – зазначив заступник директора музею.

Виставка "Відреставрований шедевр" триватиме у краєзнавчому музеї до 11 травня.