19квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Кіровоградщина: депутати обласної ради стурбовані критичною ситуацією щодо спроможності райрад

СУСПІЛЬСТВО

Кіровоградщина: депутати обласної ради стурбовані критичною ситуацією щодо спроможності райрад

242233303 4640633642634442 8832291762916008289 n

Депутати Кіровоградської обласної ради звернулися до Кабміну та Верховної Ради з проханням невідкладно напрацювати реальні джерела наповнення бюджетів районних рад.

Відповідне клопотання до центральних органів влади підтримали на шостій сесії вчора, 17 вересня.

Як зазначається у зверненні, депутати обласної ради стурбовані критичною ситуацією, що склалася із забезпеченням фінансової спроможності районних рад.

«Районні бюджети виключені з системи горизонтального вирівнювання, тому для них не передбачено субвенцію. Таким чином, базовий рівень формують сільські, селищні та міські бюджети. Формування районних бюджетів у 2021 році здійснюється за рахунок власних доходів, надходжень від управління комунальною власністю, а саме: орендної плати, податку на прибуток комунальних підприємств, частини чистого прибутку та адміністративних зборів. Фінансування утримання районних рад, оплати праці їхніх працівників здійснюється з районного бюджету. Окрім того, потрібно фінансувати утримання частини майна, яке було надано в оренду державним структурам», - йдеться у документі.

Депутати також наголошують, що станом на сьогодні районні ради функціонують в основному за рахунок фінансового резерву залишків коштів, що утворилися на 1 січня 2021 року, які не є постійним джерелом доходів.

З огляду на ситуацію Кабінет Міністрів просять напрацювати зміни до законодавства і подати відповідний законопроєкт на розгляд Верховної Ради.

«(…) розробити та подати на розгляд Верховної Ради України зміни до Бюджетного кодексу України щодо передбачення реальних дохідних джерел наповнення бюджетів районних рад та/або додаткової дотації з державного бюджету для забезпечення функціонування органів місцевого самоврядування субрегіонального рівня; з метою збалансування районних бюджетів включити їх в систему горизонтального вирівнювання;

вжити невідкладних заходів щодо надання субвенції (додаткової дотації) на виплату заробітної плати (заборгованостей із заробітної плати) працівникам апаратів районних рад і заборгованостей працівникам ліквідованих районних рад, на утримання приміщень, що використовуються для роботи районних рад та виплати заборгованості по їх утриманню, а також на компенсацію витрат на розрахунок із вивільненими працівниками ліквідованих районних рад і комунальних установ;

напрацювати зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», чітко визначивши повноваження органів місцевого самоврядування субрегіонального рівня, та подати відповідний законопроєкт на розгляд Верховної Ради України», – сказано у зверненні.

Раніше голова обласної ради Сергій Шульга провів зустріч із головами райрад Кіровоградщини, у ході якої зазначив про необхідність перегляду повноважень районних рад.

Читайте також: