18квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Волонтери БПД Кіровоградщини спільно з юристами провели понад 60 правопросвітницьких заходів (ФОТО)

СУСПІЛЬСТВО

Волонтери БПД Кіровоградщини спільно з юристами провели понад 60 правопросвітницьких заходів (ФОТО)

262766458 613016883375552 6771529333285154613 n

22 волонтерів БПД допомагають фахівцям центрів з надання безоплатної вторинної правової допомогина Кіровоградщині забезпечувати доступ людей до безоплатної правової допомоги, проводити правопросвітницьку роботу, організовувати надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, реалізовувати інші повноваження у сфері захисту прав людини.

Про перші результати проєкту «Волонтер БПД» йшлося під час публічного звіту щодо волонтерської діяльності у сфері надання безоплатної правової допомоги, який відбувся 3 грудня 2021 року у приміщенні Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області.

На початку 2021 року, з метою реалізації волонтерської діяльності у сфері надання безоплатної правової допомоги на всій території України був запущений проєкт «Волонтер БПД».

«Волонтери отримають унікальний досвід співпраці з системою надання БПД, можливість покращити власний рівень правових знань, шанс розширити ділові контакти та покращити навички комунікації. Сьогодні ми маємо можливість обговорити перші досягнення та досвід волонтерства у системі БПД, а також нагородити за зразкове здійснення волонтерської діяльності у сфері надання безоплатної правової допомоги та з нагоди відзначення Міжнародного дня волонтера подяками найактивніших волонтерів – Олега Лягула та Ірину Ноженко», –  зазначила заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області Олена Шишкарьова.

Волонтерство – це, в першу чергу, особиста безпосередня участь у вирішенні певної суспільно важливої проблеми. Діяльність волонтерів безкорислива та неприбуткова. Вони не отримують ні зарплати, ні жодної матеріальної вигоди, все роблять на безкоштовній основі.

Фахівці місцевих центрів з надання БВПД провели співбесіди з громадськими активістами, які виявили бажання стати волонтерами БПД та успішно пройшли дистанційний курс «Основи волонтерської діяльності»  і отримали електронний сертифікат «Волонтер БПД». У  результаті були підписані 22 договори про співпрацю та обговорені плани заходів для подальшої реалізації під контролем координаторів.

З травня 2021 року 10 волонтерів розпочали свою співпрацю з Голованівським місцевим центром з надання БВПД. Станом на 31 жовтня 2021 року волонтери спільно з юристами центрів провели 61 правопросвітницький захід, у яких взяли участь 1325 осіб. Поширили більше 2000 тематичних буклетів про систему БПД.

«Коли мені запропонували взяти участь в програмі «Волонтер БПД» та пройти курси «Основи волонтерської діяльності», я одразу погодилась, адже чітко розуміла наскільки це важливо, для мого особистого розвитку та поглиблення правових знань. Мені неодноразово доводилось бути присутньою на правопросвітницьких заходах, які проводились представниками Гайворонського бюро правової допомоги, де я зі щирим захопленням слухала про новини законодавства, можливості вирішення правових питань. Такі заходи додавали впевненості в тому, що навіть в такий складний час існують люди, до яких можна звернутись зі своїми проблемами, і вони завжди зроблять все від них залежне аби допомогти. Мені було дуже приємно долучитися до команди таких професіоналів своєї справи»,прокоментувала Оксана Березовська, волонтер БПД.

З Кропивницьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги співпрацюють 11 волонтерів БПД. За період з березня 2021 року по грудень 2021 року, волонтери БПД перенаправили 79 осіб для отримання безоплатної правової допомоги та провели 5 правопросвітницьких заходів, участь у яких взяли 87 осіб.

«Головною проблемою на сьогодні є незнання особою можливостей отримання безоплатної правової допомоги, оскільки більша частина людей не знає куди прийти, до кого звернутися, що зробити і чи принесе це користь для її справи. На мою думку, саме волонтери БПД цього року стали основним посередником між громадянами та центрами безоплатної правової допомоги, адже основна діяльність їх була спрямована на поширення інформації про центри та перенаправлення осіб для отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги. І я дуже вдячна за те, що змогла до такого масштабного проєкту долучитися», –  зазначила Ірина Ноженко, волонтер БПД.

Протягом 2021 року юристи Олександрійського місцевого центру з надання БВПД провели 43 правопросвітницькі заходи, з метою популяризації волонтерської діяльності у сфері БПД в школах та інших навчальних закладах м. Олександрії та району серед та партнерів.

«Я вважаю, що за короткий проміжок часу, що існує проєкт «Волонтер БПД», він вже довів свою ефективність. Зараз більшість молоді сама може знайти шляхи вирішення своїх правових проблем через сучасні гаджети. Людям більш старшого віку доводиться шукати тих, хто може допомогти навіть порадою»,зазначив Павло Слободянюк, заступник директора Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

У заході взяли участь Анастасія Шепеленко, адвокат, регіональний представник молодіжного комітету UNBA NEXT GEN в Кіровоградський області, Оксана Білоброва та Ольга Варіченко, представниці Патрульної поліції у Кіровоградській області, волонтери.