20квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Кожен крок зафіксований: кропивницька поліція працює за системою Custody Records (ФОТО)

СУСПІЛЬСТВО

Кожен крок зафіксований: кропивницька поліція працює за системою Custody Records (ФОТО)

 299561502 434104472093739 6296556657952602675 n

Кропивницька поліція працює за новою системою Custody Records.

У чому вона полягає і як це відбуватиметься на практиці йшлося під час робочої зустрічі в Кропивницькому районному управлінні поліції, серед учасників – представники системи безоплатної правової допомоги Кіровоградщини.

Custody Records - комплексна система для забезпечення прав громадян під час затримання. Вона полягає в цілодобовому відеонагляді, що дозволяє захистити затриманих осіб від неправомірних дій поліцейських, а самих правоохоронців - від безпідставних звинувачень з боку затриманих.

Інспектор фіксує в електронній базі даних всю інформацію з моменту фактичного затримання особи та протягом усього часу перебування у підрозділі поліції. Також обов’язково проводиться опитування затриманої особи та поліцейського. Система відеонагляду стежить за безпекою осіб, які перебувають в камерах. Єдине приміщення райвідділу, де відсутня аудіофіксація – це кімната для конфіденційного спілкування із захисником, таким чином спілкування затриманого з захисником залишиться таємним.

Законом визначено, що кожна людина має право на захисника з моменту затримання, якого може бути надано за рахунок держави, реалізується це право через систему безоплатної правової допомоги. Службові особи, які здійснюють затримання, зобов'язані негайно поінформувати центри БВПД про випадки затримання за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, затримання на підставі ухвали слідчого судді, суду про дозвіл на затримання з метою приводу, застосування адміністративного затримання чи адміністративного арешту або обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Після чого Регіональний центр у визначеному законом порядку призначає адвоката, який протягом години має прибути до затриманого.

Довідково: затримані особи, члени їх сімей та близькі родичі мають право повідомити відповідні Регіональні центри про затримання за допомогою телефонного зв’язку зателефонувавши на гарячу лінію системи БПД 0 800 213 103.

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid