26квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО У День гідності і свободи пішов у вічність легендарний борець за свободу України Семен Сорока

СУСПІЛЬСТВО

У День гідності і свободи пішов у вічність легендарний борець за свободу України Семен Сорока

S. Soroka

Вчора, у День гідності і свободи, на 90-му році життя помер легендарний борець за свободу України, зв’язківець УПА,  непересічна людина з неймовірною долею Семен Сорока. 

Про це інформує інтернет-видання "Без купюр".

У 15-річному віці Семен Климович уже був зв’язковим УПА на Рівненщині, мав псевдонім Ясень. Його жага свободи просто вражає: після арешту і тортур у 1952 році Семена Сороку відправили на Північ у шостий лагпункт на станції Інта, що обслуговув дві шахти.  Він з товаришами сім місяців рив підкоп на глибині 70 метрів 130 метрів завдовжки, аби втекти. І йому це вдалося. Додому на Україну він діставався пішки, пройшовши три тисячі кілометрів.

У 1955 році його вдруге заарештували на Кіровоградщині і знову відправили в до табору у Воркуту. З початком відлиги в 1959 році вийшов на волю, у 1962-ому вступив до кіровоградського педуніверситету, а в 1964-ому перевівся до київського національного університету ім.Т.Г. Шевченка. Все життя вчителював.  Був взірцем нескореності та патріотизму. Не зважаючи на поважний вік, був активним учасником всіх патріотичних заходів.

Поховають Семена Сороку на Рівненщині, у селі Кричильськ Сарненського району.