19квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Андрій Табалов: Громадський бюджет Кропивницького допомагає налагодити демократичний процес дискусії

СУСПІЛЬСТВО

Андрій Табалов: Громадський бюджет Кропивницького допомагає налагодити демократичний процес дискусії

10484 368x264 2

До міської ради Кропивницького на семінар з моніторингу та оцінювання процесів Громадського бюджету завітали автори проектів, члени координаційної ради та представники фундації польсько-української співпраці ПАУСІ.

Саме вони протягом року супроводжують партиципаторний процес в обласному центрі, поінформувала прес-служба міської ради.

«Ми зібралися за ініціативи експертів ПАУСІ для того, щоб обговорити актуальне на даному етапі питання щодо проведення оцінки Громадського бюджету. Нам дуже цікаво почути думку громадськості міста з даного питання. Для цього протягом першої половини лютого ми проводили опитування і анкетування, результати якого нам сьогодні представлять експерти ПАУСІ», – зазначила заступник начальника управління економіки міської ради Аліна Пузакова. 

Кропивницький вперше долучився до європейської практики Громадського бюджету у 2017 році. Особливістю кропивницького партиципаторного процесу стало те, що за минулий рік міська рада організовала  два конкурси на народні проекти. Ще одна особливість – це фонд, який у минулому році становив 3 млн. грн, а у 2018-му – вже 7 млн. грн.Запровадження категорії “соціальних” проектів – також місцеве ноу-хау. В інших містах України проекти поділяються лише на “великі” та “малі”. У перший рік проведення конкурсу було подано найбільше в Україні проектів – 96, до голосування допущено – 86.

10479 368x264 2

«Проектів, запропонованих для реалізації у Кропивницькому, дуже потребувала громада міста. Підтвердженням цьому стало голосування, у якому взяли участь тисячі мешканців обласного центру. Міська влада має бажання змінювати рідне місто на краще, розвивати його та робити максимально комфортним для життя мешканців. При цьому Громадський бюджет є одним із найефективніших способів комунікації міської влади з громадою міста та допомагає налагодити демократичний процес дискусії. Завдяки партиципаторному бюджету у місті зараз формується нова генерація громадських активістів, які будуть впроваджувати зміни у нашій громаді, маючи для цього необхідний правовий інструмент», – наголосив секретар міської ради Андрій Табалов. 

Він зауважив, що на досягнутому у Кропивницькому зупинятися не збираються, і вже наступного тижня проведуть засідання координаційної ради, на якому  розглянуть питання  удосконалення Положення про Громадський бюджет та вносуть до нього відповідні зміни.