02травня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Художній фільм «Історія Лізи», відзнятий режисером із Кіровоградщини, візьме участь у міжнародному кінофестивалі

КУЛЬТУРА

Художній фільм «Історія Лізи», відзнятий режисером із Кіровоградщини, візьме участь у міжнародному кінофестивалі

Кінострічка «Історія Лізи», сценарій якої написаний за однойменною повістю відомого письменника з Кіровоградщини Олександра Жовни, візьме участь в основному конкурсі 25-го ювілейного міжнародного кінофестивалю в Калькутті KIFF-2019.

19 10 174

Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив продюсер фільму Валерій Калмиков.

У 2015 році Олександр Жовна отримав за сценарій цієї картини спеціальну відзнаку Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» у номінації «Кіносценарії».

За мотивами власної повісті «Історія Лізи» Олександр Жовна створив повнометражну стрічку. Сценарій до фільму написав сам, він же – і  режисер стрічки. Більшість сцен кінофільму  відзняті у Новомиргороді та на його околицях, а також у Кропивницькому та Одесі.

За словами режисера, – це соціальна драма, яка закінчується трагічно. «Історія Лізи» – це оповідь про особливих «сонячних» людей. У фільмі знялися професійні актори та люди із синдромом Дауна.

Як відомо, понад тридцять років  Жовна працює в Новомиргородському інтернаті для особливих дітей. 

Довідка: Олександр Жовна (15 лютого 1960, Новомиргород Кіровоградської області) – український педагог, письменник, кіносценарист та режисер. Член Національної спілки письменників України і Національної спілки кінематографістів України. Заслужений діяч мистецтв України (2008).

Автор таких книжок, як: «Партитура на могильному камені», «Вдовушка», «Експеримент», «Маленьке життя». Твори Жовни видано в Токіо та Нью-Йорку.

За оповіданнями Олександра Жовни «Партитура на могильному камені», «S. H. Second hand», «Експеримент» знято фільми «Партитура на могильному камені» (1995), «Second hand» (обидва — режисер Ярослав Лупій), «Ніч світла» (режисер — Роман Балаян).

Фільмографія: «Маленьке життя» (2008, короткометражний художній, 58 хв.); «Милі мої українці» (2014, короткометражний художньо-документальний, 50 хв.); «Історія Лізи» (2019, повнометражний художній, 90 хв.).

Читайте також:

Художню стрічку режисера з Кіровоградщини наступного року покажуть на каналах чотирнадцяти країн Європи

У Кропивницькому презентували нове видання відомого письменника Кіровоградщини

Олександр Жовна: Мені цікавий цей світ, саме паралельний світ, люди з паралельною психікою