19квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА "Операція "И" та інші пригоди Шуріка": не жіноче хобі колекціонерки з Кропивницького (ФОТО, ВІДЕО)

КУЛЬТУРА

"Операція "И" та інші пригоди Шуріка": не жіноче хобі колекціонерки з Кропивницького (ФОТО, ВІДЕО)

c7b7893f22d0f724

"Моргуновка" з фільму Леоніда Гайдая "Операція "И" та інші пригоди Шуріка", автомобілі політичної еліти Радянського Союзу та перший серійний український.

Моделі цих машин має у своїй колекції жителька села Оситняжка Кропивницького району Тетяна Ткаченко. Протягом 30 років зібрала майже 200 екземплярів, інформує Суспільне.

У колекції є моделі ретро-автомобілів, машини рятувальників, швидкої допомоги, сміттєвози, таксі та автобуси. Першими в колекції з’явились військові машини.

"Автомобілі почала колекціонувати не я, а мій син ще в дитячому віці. Мені доводилось їздити у різні відрядження. Мені подобались і я йому привозила. З тої колекції щось залишилось, бо гралися діти,то щось поламалося", – розповіла Тетяна.

1aab940700e82d15

Згодом купували моделі для внука – так почала збиратись колекція.

"Найбільше в колекції моделей ретро-автомобілів. Вони цікаві, в них історія. А ще подобаються дивні автомобілі. Як кажуть колишня "моргуновка". Коли Моргунов їхав у фільмі "Пригоди Шурика", у них такий був ретро-автомобіль. Дуже цікавий автомобіль на тільки три колеса. Наш Запорожець, з якого весь автопром почався в Україні. Вони виготовлялися навіть кабріолети".

Зламані моделі Тетяна реставрує сама.

"Найбільше, звісно, проблема в колесах. Колеса дуже часто не рівні. Дітки, коли їх катають, гублять. Бо це вважаються колекційні машини, не для гри".

"Найдорожча модель в колекції, це модель автомобіля, який виготовляли на "Російсько-Балтійському вагонному заводі" в Ризі. Її вартість може станвити на аукціоні від 600 до 3 тисяч гривень", – каже Тетяна.

Крім моделей автомобілів, Тетяна Ткаченко має колекції ляльок, марок та листівок, вишитих рушників, дитячих маскарадних костюмів, які шиє сама. 

Деталі – у відео.

Читайте також:  Колекція металічних значків, пов’язаних з історією міста Кропивницький

 Актуальні поштівки: колекція Тютюшкіна вчить мешканців Кропивницького бути чемними і дисциплінованими

На Кіровоградщині відкрилася виставка художниці, картини якої знаходяться у приватних колекціях всього світу