КУЛЬТУРА
Смачна Кропивниччина: презентували кулінарну спадщину степової України (ФОТО)
- Останнє оновлення: 30 грудня 2021
Учора, 29 грудня, у Кропивницькому презентувати ще один спільний плід діяльності етнопроєкту "Баба Єлька", "Першої електронної" та "Нової газети".
230 страв, зібраних в експедиціях по 85 селах області, та сотні світлин, зроблених там же, ввійшли до книги "Смачна Кропивниччина".
"Це наша мрія, втілена в життя, ідея, яку ніщо не зупинило", – зазначила під час пресдегустації головна редакторка "Нової газети" й упорядниця видання Інна Данильченко.
Вона пояснила, думка про подібне видання з’явилася у неї та колег ще під час першої етноекспедиції "Баби Єльки" в липні 2018 року. А потім, коли чули про унікальний гайворонський капусняк, пиріжки зі смаженими яйцями, бандурівські вареники чи вареники з піском, манзарі, гокачі, – уже не змогли зупинитися та не мріяти про це унікальне видання.
"Так ми і підійшли до кулінарного брендування Кропивниччини", – зауважила пані Інна.
Автори передмови до книги – етнологи Любов та Олександр Босі.
Цікаво, що просканувавши QR-код біля окремих переписів, можна поринути в атмосферу сільської дійсності, почути голоси «бабів Єльок» – носіїв знання про локальну гастрокультуру, прочитати репортаж про ту чи іншу експедицію, звідки привезений рецепт.
Книга проілюстрована світлинами з експедицій, автори яких – учасники експедицій Майкл Ендрюс, Олександр Майоров, Мирослава Липа та Альона Малашина.
Партнерами пресдегустації зголосилася бути "Ресорація Кропивницьких". Її шефповар Василь Дерев’янко вже подав у модерному прочитанні окремі зі страв, зібраних із вуст старожилів. Кількома з них могли посмакуавати охочі під час презентації книги.
Подавали страви на стародавніх скринях, звезених до лабораторії з усіх куточків області.
Це гарне подарункове видання особливо доречне напередодні Різдва, адже містить чимало рецептів справжньої національної традиційної смакоти, яку готували раніше та нині готують на теренах області. Таке забувати не слід.
Голова обласної ради Сергій Шульга, який також завітав на презентацію, придбав п’ять книг для народних депутатів. Пояснив, задля пришвидшення процесу перейменування області.
Книгу видали накладом тисяча примірників. Придбати "Смачну Кропивниччину" видавництва «Їжак» можна за адресою: м. Кропивницький, вул. Дворцова, 12 або зателефонувавши за номером: 066-431-86-91. Вартість – 200 гивень.
Читайте також: Баба Єлька. Експедиція на піч: старт сьогодні – в ефірі UA:Кропивницький
Дрескод – спідниці та намиста: кропивницька "Баба Єлька" святкує день народження
Кропивницький проєкт "Баба Єлька" презентує себе світові
Кропивницька "Баба Єлька" презентувала етнолабораторію та поділилася планами на майбутнє
У пошуках рідної пісні: кропивницька "Баба Єлька" презентувала портрети берегинь з області
Кіровоградщина: про унікальний фольклорний проєкт «Баба Єлька» дізнаються у Великобританії
"Баба Єлька" продовжує вражати жителів Кіровоградщини новими ідеями
Баба Єлька: фольклорні дівки з Кіровоградщини розпочали етно-проект