25лютого2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Смачна Кропивниччина: презентували кулінарну спадщину степової України (ФОТО)

КУЛЬТУРА

Смачна Кропивниччина: презентували кулінарну спадщину степової України (ФОТО)

270273438 4992317270799409 2499561966352768726 n

Учора, 29 грудня, у Кропивницькому презентувати ще один спільний плід діяльності етнопроєкту "Баба Єлька", "Першої електронної" та "Нової газети".

270416424 3133318363623245 212524395660593788 n

230 страв, зібраних в експедиціях по 85 селах області, та сотні світлин, зроблених там же, ввійшли до книги "Смачна Кропивниччина". 

270237671 5337964479565543 6511557066650510149 n"Це наша мрія, втілена в життя, ідея, яку ніщо не зупинило", – зазначила під час пресдегустації головна редакторка "Нової газети" й упорядниця видання Інна Данильченко.

Вона пояснила, думка про подібне видання з’явилася у неї та колег ще під час першої етноекспедиції "Баби Єльки" в липні 2018 року. А потім, коли чули про унікальний гайворонський капусняк, пиріжки зі смаженими яйцями, бандурівські вареники чи вареники з піском, манзарі, гокачі, – уже не змогли зупинитися та не мріяти про це унікальне видання.

"Так ми і підійшли до кулінарного брендування Кропивниччини", – зауважила пані Інна.

Автори передмови до книги – етнологи Любов та Олександр Босі.

270246248 317109490278007 6305275010947073002 n

Цікаво, що просканувавши QR-код біля окремих переписів, можна поринути в атмосферу сільської дійсності, почути голоси «бабів Єльок» – носіїв знання про локальну гастрокультуру, прочитати репортаж про ту чи іншу експедицію, звідки привезений рецепт.

270308669 3133317886956626 7924408204025594879 n

Книга проілюстрована світлинами з експедицій, автори яких – учасники експедицій  Майкл Ендрюс, Олександр Майоров, Мирослава Липа та Альона Малашина.

270253165 317109470278009 7401171498911146033 n

Партнерами пресдегустації зголосилася бути "Ресорація Кропивницьких". Її шефповар Василь Дерев’янко вже подав у модерному прочитанні окремі зі страв, зібраних із вуст старожилів. Кількома з них могли посмакуавати охочі під час презентації книги.

270086998 5337965379565453 3982165376200956347 n

Подавали страви на стародавніх скринях, звезених до лабораторії з усіх куточків області.

20211229 142401

Це гарне подарункове видання особливо доречне напередодні Різдва, адже містить чимало рецептів справжньої національної традиційної смакоти, яку готували раніше та нині готують на теренах області. Таке забувати не слід.

270267013 4992317667466036 9035094004448778142 n

Голова обласної ради Сергій Шульга, який також завітав на презентацію, придбав п’ять книг для народних депутатів. Пояснив, задля пришвидшення процесу перейменування області.

20211229 142424

Книгу видали накладом тисяча примірників. Придбати "Смачну Кропивниччину" видавництва «Їжак» можна за адресою: м. Кропивницький, вул. Дворцова, 12 або зателефонувавши за номером:  066-431-86-91. Вартість – 200 гивень.

20211229 140737

Читайте також: Баба Єлька. Експедиція на піч: старт сьогодні – в ефірі UA:Кропивницький

Дрескод – спідниці та намиста: кропивницька "Баба Єлька" святкує день народження 

Кропивницький проєкт "Баба Єлька" презентує себе світові 

 Кропивницька "Баба Єлька" презентувала етнолабораторію та поділилася планами на майбутнє 

У пошуках рідної пісні: кропивницька "Баба Єлька" презентувала портрети берегинь з області

У Кропивницькому створили унікальну етнолабораторію: учасники проєкту «Баба Єлька» зібрали майже пів тисячі експонатів 

Кіровоградщина: про унікальний фольклорний проєкт «Баба Єлька» дізнаються у Великобританії 

"Баба Єлька" продовжує вражати жителів Кіровоградщини новими ідеями

Баба Єлька: фольклорні дівки з Кіровоградщини розпочали етно-проект