29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА КУЛЬТУРА У кропивницькій книгозбірні презентували жіночі портрети Анатолія Щерби (ФОТО)

КУЛЬТУРА

У кропивницькій книгозбірні презентували жіночі портрети Анатолія Щерби (ФОТО)

271865380 4723018431116180 4413259184938749221 n

В артпросторі відділу мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського презентували персональний проєкт Анатолія Щерби «Woman».

Виставка презентує пів сотні жіночих портретів, створених протягом сорока років творчості, присвячена пам’яті матері художника Марії Вишнивецької.

womanzv2

Тематична добірка робіт, написаних художником протягом сорока років, репрезентує його бачення світу Жінки. Героїні дуже різні, і для кожної з них Анатолій Щерба віднайшов свою мову: десь це графіка, десь – акварель, там олія, а тут темпера. В різних стилях, жанрах і техніках оспівує митець Жінку.

Головні захоплення у житті Анатолія Щерби – мистецтво, поезія та альпінізм. Що стосується гір, пан Анатолій здійснив більше 600 сходжень. Підкорив вершини Кавказу, Центрального та Північно-Західного Паміру, Алтаю, Північного Тянь-Шаню, скельних масивів Криму. Цікаво, що автопортрет, який художник представив на виставці, виконаний у стилі кубізму та має назву «Поза часом». В ньому теж вгадуються гори, а вони, як відомо, вічні.

Пан Анатолій – автор книги поезій «Вне времени» і має поетичних строк ще на декілька. Його картини зберігаються у приватних колекціях України, Австрії, Італії, Німеччини, Бельгії, США, Польщі, Росії.

«Кому ми завдячуємо своїм життям?» – так художник відповів на запитання, чому присвятив свій проєкт матері – Марії Вишнивецькій і зізнався, що був із нею близький усе життя. Навіть на презентацію він завітав у светрі з горами, який мама йому зв’язала багато років тому.

Виставку жіночих портретів можна переглянути протягом найближчого місяця.

woman

Читайте такожБарви степу: у Кропивницькому презентували мистецький альбом-довідник

Дзеркало самотності: у кропивницькій науковій бібліотеці відкрили виставку автопортретів