26квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ПОЛІТИКА Немає часу на експерименти – ветеран АТО про ситуацію в Кропивницькому напередодні виборів

ПОЛІТИКА

Немає часу на експерименти – ветеран АТО про ситуацію в Кропивницькому напередодні виборів

31 2 1

Серед делегатів нещодавнього з'їзду політичної партії «Пропозиція» був і кропивничанин Віталій Вязовцев.

У Кропивницькому його знають багато хто. Віталій – підприємець. У 2014 році добровільно пішов захищати Україну від російських окупантів. З 2015 року є членом виконкому міської ради.

Охоче погодився відповісти на запитання «З перших уст».

– Віталію Володимировичу, чому партія «Пропозиція»? Невже жодна із відомих партій, що діють у країні, не змогла задовольнити ваші політичні амбіції?

– Я з повагою ставлюся до багатьох з тих партій, які ви маєте на увазі, але так склалося, що тільки партія «Пропозиція» найповніше виражає інтереси місцевих громад. А враховуючи курс на децентралізацію влади, передачу великої кількості повноважень на місця, їй буде чим займатися.

– Наприклад?

– Вона має домагатися, щоб на законодавчому рівні більш чітко було впорядковано стосунки громад із державою. Це додасть громадам упевненості в завтрашньому дні.

– Ви вважаєте себе членом команди чинного міського голови Андрія Райковича?

– Так.

– Тоді як людина, котра бачила цю команду, так би мовити, зсередини, оцініть її діяльність – не марно втрачені роки?

– Це краще за мене можуть зробити жителі міста.

– І все ж...

– Мені подобається, що вся діяльність міського голови і його команди не зводилася тільки до пресловутого латання дірок. Без цього не обходилося, але основні зусилля все-таки спрямовувалися на вирішення стратегічних питань. І за прикладом далеко ходити не треба. Згадаймо, як гостро п'ять років тому стояла проблема пасажирських перевезень. На вулицях сотні маршруток, а люди не можуть вчасно на роботу дістатися, бо власники тих маршруток вимагають від влади підвищення тарифів і відміни пільги для деяких категорій пасажирів. Навіть влаштовували пікети під стінами міської ради, зупиняли рух по центральній вулиці. Звісно, що так тривати далі не могло, і Андрій Павлович запропонував зробити ставку на комунальний транспорт. Ми, члени виконкому, його підтримали, і як тепер всі можуть переконатися, зробили правильно.

DSC 0162

– Повернено в міське управління електротранспортну компанію, придбано сімдесят нових тролейбусів і автобусів, відкрито нові маршрути – це справді переконливий приклад успішної діяльності команди.

– А взяти арку, про необхідність будівництва якої говорили ще з радянських часів. Всі розуміли, що з появою на вулицях міста величезної кількості автотранспорту без неї не обійтися, але далі обіцянок справа не рухалася. Сьогодні арка вже функціонує. Набагато зручніше стало пересуватися містом, розвантажено центральні вулиці. Я знаю, як вона будувалася, і хочу сказати, що якби не наполегливість міського голови, нічого не вийшло б. Чого тільки варті були переговори із залізничниками, які вимагали багатомільйонної компенсації за тимчасову зупинку руху, але він зумів усе-таки домовитися на вигідних для міста умовах. До розряду стратегічних я відношу й те, що нині робиться для поліпшення транспортних розв'язок в інших місцях міста, зокрема, на вулиці Полтавській.

– Наскільки я розумію вас, ви вважаєте, що реалізація цих проектів стала можливою завдяки позиції Андрія Райковича? Невже інші не могли б це зробити?

– Повірте мені як людині, яка давно працює в бізнесі, знає ділові якості потенційних претендентів на міського голову, а найголовніше – мала можливість протягом п'яти років зблизька спостерігати за роботою Андрія Павловича, ніхто б такі глобальні питання не повирішував би. Чим займалися попередники? Грубо кажучи, освоювали бюджет. І це правда. Як керівник Андрій Павлович – складний, незручний, але дуже серйозний переговірник, що дуже вигідно для громади. Він прийшов з бізнесу і його не обведеш навколо пальця – відразу розгадає твої справжні наміри.

– Тоді скажіть, ви бачите різницю між Райковичом 2015  року і Райковичем 2020-ого?

– Звичайно, різниця є, й вона помітна. У всякому випадку, мені. На перших порах у ньому перемагав директор підприємства, до того ж, жорсткий. Відповідно виникали труднощі при вирішенні якихось питань. Сьогоднішній Райкович інший. Це керівник, який спирається вже не на авторитарні методи управління, а на демократичні. Я б навіть сказав так: сьогодні він такий, який потрібний для продовження реалізації намічених стратегічних завдань.

– Ви сподіваєтеся, що виборці його підтримають?

– Якщо вони бажають жити в недалекому майбутньому в новому місті, то вони так і вчинять. Вони могли б, звичайно, спробувати доручити управлінське кермо іншому, наприклад, молодшому, але повірте мені, з огляду на ті виклики, що стоять сьогодні перед країною, перед усім світом і відповідно перед нашим містом, зараз не час вдаватись до експериментів. Райкович має досвід, для набуття якого іншим знадобляться роки.

Сергій Задорожний 

Читайте також:

Андрій Райкович: Нас не знайшли на весіллях, у кандидатів «Пропозиції» – реальний управлінський досвід 

 Навіщо міському голові Кропивницького «Пропозиція» 

 Пропозиція: очільник Кропивницького – серед організаторів нової партії