20квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Чому у Кропивницькому не втілили в життя ідею Володимира Панченка стосовно пам’ятника Яновському

СУСПІЛЬСТВО

Чому у Кропивницькому не втілили в життя ідею Володимира Панченка стосовно пам’ятника Яновському

Ще торік у Кропивницькому мав постати пам’ятник письменнику Юрію Яновському, спорудження якого ініціював науковець, краєзнавець, почесний громадянин обласного центру Володимир Панченко.

328й3 2

Завадили дочасні парламентські вибори. Кандидат у народні депутати, котрий обіцяв сприяти у виділенні  необхідних коштів з держбюджету, вибори ті програв, і, зрозуміло, ідея повисла в повітрі. Не зважаючи на те, що вже було виготовлено ескізні проекти самого пам’ятника та розміщення його в сквері по вулиці Соборній.

За півтора місяця до своєї кончини Володимир Панченко у зверненні з нагоди присвоєння йому звання почесного громадянина міста висловив сподівання, що в місті все-таки з’явиться пам’ятник Юрію Яновському. Тоді ж він укотре наголосив, що Юрій Яновський – постать не локального значення, що він був не тільки видатним письменником, автором таких блискучих романів, як «Чотири шаблі» і «Майстер корабля», він ще був одним із піонерів українського кіно». 

88 77 1В одному з останніх інтерв’ю Володимир Панченко так деталізував цю сторінку в біографії письменника, нашого земляка:  «Сталося так, що в 23-річному віці – зверніть увагу! –  Яновський був призначений на посаду художнього керівника Одеської кінофабрики. Тоді часто траплялося так, що молода людина отримувала для себе якийсь несподіваний шанс. Яновський ще у зовсім молодому віці, будучи автором тільки збірочки новел «Мамутові бивні», потрапив до Одеси і він там, разом з Ісаком Бабелем, був тією людиною, через руки якої проходили всі кіносценарії. Саме Яновському варто завдячувати, що до Одеси потрапив Олександр Довженко. Яновський був його другом, найближчим духовним повірником, а водночас і колегою, який сприяв кінематографічній кар'єрі Олександра Довженка. Тож постать ця яскрава, унікальна, і звичайно, я мрію про пам'ятник, який відбиватиме дух і духовну красу Юрія Яновського».

6 7 14 1Щодо ідеї пам’ятника, то Володимир Євгенович зазначав, що вона навіяна «кінобіографією Яновського, образами й символами його роману «Майстер корабля». Молодий Яновський стоїть на валуні перед морською хвилею. Він простяг руки, тримаючи в них вітрильник. Він дарує цей корабель-мрію нам. Одягнений Яновський у легку куртку; через шию перекинуто кашне… Корабель  символізує молоду українську державу. А Майстер корабля – то молода нація, що будує свого вітрильника, на якого чекає відкрите море».

Варто тут згадати, що добре відомий в країні і в нашому місті зокрема (тут є кілька його робіт) скульптор зі Львова Володимир Цісарик запропонував ескіз пам’ятника, який схвалив і В. Панченко. Але сьогодні дехто з громадських активістів і заінтересованих осіб намагається посіяти сумніви, чи таким має бути пам’ятник. Я не фахівець, тому не можу кваліфіковано щось доводити, а як житель Кропивницького скажу: запропонований пам’ятник був би окрасою нашого міста, додав би йому шарму й романтичності; спроба ж переробити його закінчиться, за давньою нашою традицією, тим, що скверик по вулиці Соборній і далі заростатиме бур’яном, або ж там розміститься чергова торгова точка, а місто так і не матиме гідного пам'ятника нашому славетному земляку.

Тож, якщо ми шануємо Володимира Панченка (принаймні про це говорять тисячі кропивничан, які знали цю непересічну особистість), то давайте шанувати і його ідею.

Валерій М’ЯТОВИЧ

Читайте такожПочесний громадянин Кропивницького привселюдно освідчився рідному місту в любові

Володимир Панченко: Мрію про пам'ятник, який відображатиме дух і духовну красу Юрія Яновського

В обласному центрі збирають гроші на пам’ятник видатному письменнику-земляку

Володимир Панченко: Жорстка «переоцінка цінностей» не похитнула репутацію письменника Юрія Яновського

У Кропивницькому постане пам'ятник видатному українському письменнику Юрію Яновському

Володимир Панченко пропонує у сквері імені Юрія Яновського встановити погруддя письменника

Таємниці життя і творчості Юрія Яновського не дають спокою письменникам і науковцям