25квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Як громада Нового відстоювала своє право на приєднання до Кропивницького (ФОТО)

СУСПІЛЬСТВО

Як громада Нового відстоювала своє право на приєднання до Кропивницького (ФОТО)

66710015 2406023559680903 6233246093488947200 n

14 липня 2019 року на стадіоні «Металург», що у селищі Новому пройшло історичне громадське обговорення про добровільне приєднання Новенської селищної до Кропивницької міської територіальної громади.

Після тривалих виступів та обговорень 1276 із 1323 присутніх на заході новенців висловилися за те, аби в майбутньому стати мікрорайоном обласного центру.

fa305cec 1880 4cb6 997e 3eae49eaa6a0Про це тоді повідомили чимало ЗМІ міста та області, про подію інформував офіційний сайт міськради Кропивницького. Згодом журналісти ретельно відстежували і детально інформували про тривалий процес приєднання. І лише на сайті власне Новенської ради є один-єдиний допис про проєкт меморандуму про гарантії територіальної громади міста обласного значення Кропивницький, територіальній громаді селища Нового.

Натомість депутатський корпус міськради Кропивницького всіляко підтримував рішення новенців і сприяв тому, аби перехід селища з одного статусу в інший пройшов законно, швидко і безболісно.

«Уже з 1 березня селище Нове має офіційно стати ще одним мікрорайоном Кропивницького. До цього рішення громада йшла понад півроку, провівши чотири засідання селищної ради, більшість із яких не були результативними», – констатує секретар міської ради Андрій Табалов, який весь час мотивував новенців та поважав їхнє рішення.

Він зазначає, що для Кропивницької міськради найвищою цінністю є те, що ініціатива про приєднання Нового до міста походить від людей, пересічних новенців.

Стосовно перспектив для мешканців селища, то їх від приєднання буде кілька.

«Люди матимуть стабільну роботу транспорту, ЖКГ, їм надаватимуть якісні комунальні послуги, вчасно вивозитимуть сміття тощо. Місто забезпечить утримання позашкільних навчальних закладів, ремонт доріг. Селищний голова автоматично стане старостою, при якому діятиме старостат», – зауважив очільник депкорпусу Кропивницької міськради.

І наголосив, що попри всі непорозуміння та затягування процесу депутатами, вже за тиждень новенці й кропивничани будувамуть своє майбутнє у спільному затишному місті. Тепер у минулому залишаться маніпуляції тих, кому було вигідно жити осібно, зволікати з ухваленням необхідних рішень, зривати сесії тощо.

Хроніка подій: хто і навіщо гальмував процес приєднання 

66513006 330877701187309 3301883665033723904 n

Важливе питання для Нового – чи приєднуватися до Кропивницького – вирішували 14 липня на сходці мешкаців селища. Тоді до Нового завітали на збори міський голова Кропивницького Андрій Райкович та його заступники, секретар міської ради Андрій Табалов та частина депутатського корпусу, керівники управлінь міськради.

Після тривалих виступів та обговорень майже 1300 новенців висловилися за те, аби в майбутньому стати мікрорайоном обласного центру.

Депутатський корпус Кропивницького весь час працює над тим, щоб проблеми Нового були відображені в програмі розвитку обласного центру, наголосив тоді Андрій Табалов.

«Щоб поліпшення життя в усіх площинах не припинялося, треба об’єднуватися. Чотири роки поспіль триває робота над приєднанням селища до обласного центру. Ми постійно працюємо над тим, щоб вам було комфортно. Ви маєте гарні спортивні, творчі колективи. У нас багато роботи попереду, щоб усе, що маєте, розвивалося», – зазначив очільник депкорпусу міськради Кропивницького.

Приєднання має бути взаємовигідним, підкреслив тоді голова селищної ради Сергій Денисенко, який за словами мешканців Нового, напередодні агітував за об’єднання не з обласним центром – Кропивницьким, а з селом Грузьким, що у Кропивницькому районі.

Лише за місяць після тієї історичної сходки,14 серпня 2019-ого – у переддень завершення 20-денного терміну оприлюднення результатів громадських обговорень – на сесії Новенської ради запланували розглянути питання щодо приєднання селища до Кропивницького. Тривалий час сесія не могла розпочати роботи через брак місць у залі. Згодом зійшлася необхідна кількість обранців для проведення засідання – 14 осіб, і роботу сесії розпочали. Однак селищний голова Сергій Денисенко заявив, що… сесію призупиняють, аби продовжити за два дні.19 16

16 серпня, у Новенській селищній раді зібралися на сесію, до роботи в якій долучилися представники міськради Кропивницького – секретар міської ради Андрій Табалов, заступник міського голови Андрій Паливода та начальник юридичного управління міськради Марина Смаглюк. Тоді першим розглянули питання про затвердження результатів громадських обговорень та затвердження меморандуму, однак дехто із жителів селища пропонував змінити окремі пункти. Тож, депутати селищної ради проголосували за відповідний меморандум зі змінами.

«Приєднання селища до обласного центру ініціювала міська рада Кропивницького. Вона також підтримує і ваш меморандум. Ми – відкриті до діалогу», – зауважив Андрій Табалов.

5 листопада, Новенська селищна рада не розглянула питання про приєднання до Кропивницького через те, що не зібрався кворум.

19 листопада, назасіданні сесії міськради Кропивницького виступила новенчанка Алла Свінціцька.

DSC 0339"Давно уже провели громадські обговорення, люди проголосували за приєднання Нового до Кропивницького. У нас і в паспортах зазначено, що ми прописані у Кропивницькому. Не розумію, навіщо затягувати вирішення цього питання. Громада уже давно – "за". Натомість новенські деутати та селищний голова Сергій Денисенко затягують із цим ", – зазначила новенчанка.

28 листопада у мiськiй радi Кропивницького пiд головуванням секретаря мiської ради Андрiя Табалова провели робочу нараду щодо опрацювання завдань та визначення функцiй виконавчих органiв мiської ради, у разi добровiльного приєднання Новенської селищної територiальної громади до мiської територiальної громади. Тоді секретар міськради поiнформував про хiд реалiзацiї волевиявлення громад селища i мiста: 22 листопада департамент з питань економiчного розвитку, торгiвлi та iнвестицiй мiської ради направив його разом iз листом до обласної державної адмiнiстрацiї щодо надання висновку вiдповiдностi Конституцiї та законам України прийнятих ранiше рiшень мiської та селищної рад про добровiльне об’єднання.

"Протягом десяти робочих днiв із дня отримання проєкту рiшення спецiальна комiсiя обласної державної адмiнiстрацiї готує вiдповiдний висновок щодо добровiльного об’єднання територiальних громад, який затверджується розпорядженням голови обласної державної адмiнiстрацiї. У разi вiдповiдностi проєкту рiшення, мiська рада на наступнiй сесiї приймає остаточне рiшення про добровiльне приєднання громади селища до територiальної громади мiста. Тому ми вже зараз повиннi розробити заходи та визначити основнi завдання щодо пiдтримки дiяльностi та утримання iнфраструктурних об’єктiв селища Нового", – зауважив Андрiй Табалов.

Керiвництво мiста та й мешканцi обласного центру i новенцi не могли зрозумiти дiй селищної ради, яка всіляко намагалася затягнути у часi процедуру об’єднання i не оприлюднювала власний проєкт рiшення про приєднання. Водночас селищна рада оприлюднила проєкт самостiйного бюджету на 2020 рiк.

21104 1200x800 2

"Із бюджету мiста видiляють кошти на утримання закладiв бюджетної сфери у галузi охорони здоров’я, освiти та культури, що розташованi на територiї селища. Крiм того, з мiського бюджету видiляють кошти на ремонтно-будiвельнi роботи, реалiзовують проєкти “Громадського бюджету”, фiнансова пiдтримка надається структурному пiдроздiлу КП “Теплоенергетик”, яке знаходиться у селищi Новому", – наголосив тоді Андрій Табалов.

Результатом робочої наради стало доручення секретаря мiської ради керiвникам виконавчих органiв належним чином i оперативно опрацювати та визначити перелiк заходiв, необхiдних для забезпечення належного функцiонування селища Нового у разi його приєднання до мiста.

Андрiй Табалов визначив виконавчим органам термiн до 5 грудня для пiдготовки пропозицiй та їх включення до заходiв вiдповiдних галузевих програм, якi будуть фiнансуватись із мiського бюджету у 2020 роцi.

13 грудня у міській раді Кропивницького провели чергове засідання робочої групи з питань добровільного приєднання Новенської селищної до міської територіальної громади.

Тоді наголошували, що вирішення питання добровільного приєднання залежить виключно від позиції новенських депутатів

За прогнозом фінансистів селищної ради, дефіцит бюджету на той час становив приблизно п’ять мільйонів гривень і селище мало доволі сумні перспективи.

На 18 грудня у Новенській селищній раді призначили засідання сесії, яке не вдалося провести напередодні,17 грудня, через відсутність кворуму. Одне із питань, яке планували розглянути, – приєднання до Кропивницького. Однак не всі депутати з’явилися, історія повторилася.

28 січня провели чергове засідання сесії Новенської селищної ради. Тоді до участи в ньому долучився міський голова Кропивницького Андрій Райкович.

29 3

“Ви не повинні боятися відтермінування. Об’єднанню все одно бути. Зараз ми повинні повірити одне одному. Ваша воля – об’єднатись із містом – буде реалізована. І після об’єднання селище Нове стане повноцінним мікрорайоном обласного центру. Ми зробимо все можливе, щоб цей перехідний період люди навіть не відчули. В результаті ж усе стане набагато краще, ніж було до цього. Після об’єднання ми адаптуємо бюджет селища в загальноміський і житимемо спільними інтересами", – запевнив новенців Андрій Райкович.

Депутати нарешті проголосували за рішення про приєднання з поправками.

83307271 193025378754847 8376115782676905984 n"Вітаю жителів селища Нового – рішення про приєднання до міста прийняли. Це було важко і туго, але громада дотиснула депутатів. Тепер ми разом розвиватимемо наше місто", – так прокоментував результат голосування секретар міської ради Кропивницького Андрій Табалов.

Нині він вважає головним, що громада визначилася i знає, що з мiстом їй буде краще.

Чи не єдиний «мінус» від приєднання – депутати селищої ради втрачають свої повноваження. Вочевидь, у цьому, каже очільник депутатського корпусу, і криється відповідь на запитання: чому процес приєднання тривав так складно.

Читайте також: Андрій Табалов: Сподіваюся, що з 1 березня селище Нове стане частиною Кропивницького

Коли ж остаточно селище Нове стане частиною Кропивницького

Демократичним способом: селище Нове добровільно приєднається до Кропивницького

Андрій Табалов: Кропивницький і селище Нове можуть об’єднатися адміністративно вже цьогоріч

У Кропивницькому епопея навколо бюджетної підтримки новенської громади вийшла на новий етап 

Міський голова Кропивницького про зрив домовленостей із селищем Новим: Звичайні мешканці не повинні постраждати 

Новенська рада не поспішає робити реальні кроки у напрямку приєднання до обласного центру, – Андрій Табалов 

Андрій Райкович: Новенська селищна рада провалила розгляд питання про приєднання до Кропивницького 

Андрій Табалов: Завдання депутатів Кропивницького відпрацювати спільну роботу із селищем Новим

Кропивницький: активісти ініціюють проведення ревізії новенських земель

Громада Нового підтвердила своє бажання приєднати селище до Кропивницького