20квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Чому в Кропивницькому зупинки громадського транспорту не відповідають своєму призначенню (ФОТО)

СУСПІЛЬСТВО

Чому в Кропивницькому зупинки громадського транспорту не відповідають своєму призначенню (ФОТО)

IMG 8321

У соцмережах шириться інформація про занедбані в Кропивницькому зупинки громадського транспорту.

При цьому називаються й винні – можновладці, які не користуються громадським транспортом, а відповідно їм, мовляв, байдуже, в якому стані ті зупинки.

Тому, що чимало зупинок у місті не відповідають своєму призначенню, ніхто не стане заперечувати. Мабуть, не робитимуть цього і згадані вже можновладці. А ось відносно того, хто їх довів до такого стану, є питання.

Непридатними для користування зупинки стають не через прорахунки будівельників чи перевищення терміну їх експлуатації. Не причетні до цього й інопланетяни.

Такими їх роблять вандали, які, схоже, отримують від того неабияке задоволення. Ще б пак! Відірвати «намертво» прикручений брус, погнути металеві ніжки, розтрощити пластик ударом кулака – що може бути для них крутішим і приємнішим?! Це ж які вони сильні! Можуть навіть із самим Гераклом позмагатися!

Кажуть, їх треба вистежувати й карати. Ну, це так. Але ж не влаштуєш засаду біля кожної  зупинки чи лави в парку. Не допоможе й відеоспостереження – по-перше, дороге це задоволення, по-друге, вандали знайдуть спосіб, як йому закрити «очі». То невже, запитає хтось, не можна знайти на них управи? Теоретично – можна, практично – майже ні, оскільки проблема – в їхніх головах.

IMG 8323

А якщо йти далі, то – і в наших головах теж. Адже вандали не прилітають з космосу, вони – винятково наше творіння. Ми їх такими виховали, навіть не маючи, на перший погляд, до них жодного відношення. Бо виховують не тільки батьки, вчителі й правоохоронці. Виховує ще й атмосфера, що панує в місті чи селі. Атмосфера бережливості й доброзичливості. А ось до її створення має стосунок кожен із нас.

У багатьох країнах у людних місцях можна натрапити на лави з табличками. Їх оригінальність – не в значній вартості чи незвичній конструкції. Їх оригінальність у тому, що їх зробили й подарували громаді місцеві жителі. Є в тих жителів таке хобі – щось робити й дарувати своїй громаді, своєму місту. Задовольняються лише своїм прізвищем, вигравіюваним на табличці.

Дехто може вигукнути: «Але ж і в нашому місті є іменні лави!». Справді є. Найбільше їх з'являється напередодні місцевих виборів, й призначення в них особливе – агітація. Агітувати за того, хто на них витратився. До речі, вандали їх теж не щадять. Тим більше, що подаровано їх не від великої любові до міста та його жителів.

Володимир Чорнобровченко,

фото автора 

Читайте також