25квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Штучний імунітет: чи врятує він виходця з Кіровоградщини, якому збиралися вручити підозру

СУСПІЛЬСТВО

Штучний імунітет: чи врятує він виходця з Кіровоградщини, якому збиралися вручити підозру

6783ef0 tattarov

Найяскравішим доказом того, наскільки нова влада не готова реагувати на можливу корупцію у своїх лавах, став нещодавній кейс заступника голови ОП Олега Татарова.

У серпні 2020 року він прийшов у президентський Офіс курувати правоохоронний напрямок. На відміну від більшості працівників Банкової в Олега Татарова був досвід чиновницької служби за плечима. Служби – режиму Віктора Януковича в лавах Міністерства внутрішніх справ, де він, зокрема, виправдовував дії силовиків під час Майдану, інформує Українська правда

Призначення Татарова викликало хвилю критики в суспільстві. Втім, Офіс Зеленського на цю критику вирішив не реагувати. Адже перед Татаровим на посаді заступника Єрмака постало важливе завдання – вибудовування силової вертикалі під президента як в Києві, так і по всій країні.

Не дивно, що призначення Татарова викликало хвилю критики в суспільстві. Втім, Офіс Зеленського на цю критику вирішив не реагувати

Крім того, до його функціоналу відійшла перевірка кадрів. За словами співрозмовників УП, саме Татаров найчастіше кладе на стіл президента "папочки" на людей, які претендують на певні посади або, скажімо, депутатів монобільшості, які відбились від президентського берега.

"І МВС, і СБУ за Зеленського працюють досить автономно. Тому, якщо чесно, Татаров постійно крутиться і на Богомольця, і на Володимирській. Але нічого без відома Авакова і Баканова йому там не дадуть", – розповідає співрозмовник в оточенні одного із чільних силовиків.

І тільки-но критики майже змирилися із призначенням Татарова, заступник Єрмака нагадав про себе у досить екстравагантний спосіб. Через кілька днів після обіцянки президента Зеленського послам G7 зробити все можливе для збереження Артема Ситника на посаді, Татаров публічно розкритикував голову НАБУ та сказав, що той має бути звільнений.

"Та там всі обурювалися. Навіть Подоляк ходив по ОПУ і говорив, що це на голову не налазить, мовляв, як Татаров таке посмів говорити, ні з ким не порадившись. У нас і так з МВФ не найкращі стосунки, а він такі дурниці заявляє на такій посаді", – розповідає УП про реакцію на слова Татарова в офісі Зеленського один із членів його команди.

Так, заступник глави ОПУ не погоджував тези про директора НАБУ зі своїми керівниками. Але на той момент і Єрмак, і Зеленський знали про справу у відомстві Ситника і про можливі претензії до заступника глави Офісу.

За даними УП, заява Татарова про Ситника була ударом на випередження.

"Татаров обурювався, що його ніхто не захищає, і вирішив захищатися сам", – описує ситуацію один зі співрозмовників УП у правоохоронних органах.

У випадку із нападками на Ситника Офіс Зеленського публічно відмежувався від Татарова дивною заявою на сайті ОП – мовляв, це особиста думка заступника Єрмака, ми її не поділяємо. Хоча за всіма законами влади після таких "самостійних" заяв, Офіс мав вказати Татарову на двері – не може фактично підлеглий президента мати "особисту думку" в питанні, від якого залежить міжнародна підтримка України.

Справжній же "порятунок рядового Татарова" почався за день до оголошення йому підозри. Як розповідає УП співрозмовник, близький до розслідування, заступнику Єрмака "вчасно" злили інформацію про можливий обшук, дозвіл на який у суді намагалися отримати детективи та прокурори.

Тоді генпрокурорка Ірина Венедіктова відсторонила від справи чотирьох прокурорів. "Заступник президента по справедливості", як вона сама себе називає, призначила на їхнє місце нових, а для повного контролю над справою ще й включила себе у групу прокурорів.

"Здавати Татарова без доведених фактів – сигнал до всієї команди, що ви не під захистом і за будь-чиїми звинуваченнями вас зіллють", – ділиться роздумами людина, знайома з ситуацією в ОП.

Наскільки цього "імунітету" вистачить – питання часу. В Офісі президента розуміють: якщо НАБУ надасть переконливі докази, покривати Татарова немає сенсу. А поки правоохоронці не вийшли з ними на публіку – можна і почекати, мовляв, може скандал затихне сам собою. На це в ОП найбільше сподівань.

Так, заступник глави ОПУ не погоджував тези про директора НАБУ зі своїми керівниками. Але на той момент і Єрмак, і Зеленський знали про справу у відомстві Ситника і про можливі претензії до заступника глави Офісу
Утім для мовчання може бути ще одна причина.

Високопоставлені джерела УП у правоохоронних органах в приватних розмовах повідомляли, що заступник Єрмака натякнув, що не триматиме язика за зубами, якщо його зіллють. Мовляв, є багато речей, про які він може розповісти.

"Він же про Іру Венедіктову має що розказати, про Смірнова, який в ОПУ за суди відповідає, багато знає, згадає, як Бабікова знімав. Повірте, Татаров дуже поінформована людина, і якщо його зроблять крайнім, не виключено, що він піде шляхом Микитася і розкаже все про всіх", – говорить джерело, яке має доволі серйозний вплив у правоохоронній системі.

За словами співрозмовника, в колах правоохоронних органів ширяться розмови про те, що нібито Зеленський для репутаційного порятунку може звільнити Татарова до Нового року.

"Схему розглядають таку: Татаров пише заяву про звільнення сам, Зеленський її підписує. Але Олег піде на такий крок лише за умови, якщо отримає гарантії, що Артем (Ситник – УП) його не доганятиме", – зазначив в приватній розмові з УП впливовий співрозмовник в прокуратурі.

Як би швидко Зеленський не змінював людей – прем’єрів, міністрів, губернаторів – звільняти їх за відсутність результатів роботи для нього репутаційно та медійно значно простіше, ніж за корупційні скандали у власній команді.

Фото – з "Української правди"

Читайте також:  Як для ФОПа-перевізника з Кіровоградщини виділили під забудову столичну землю

Виходця з Кіровоградщини призначили заступником керівника Офісу президента