20квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО У Кропивницькому презентували колекції місцевих збирачів листівок із видами обласного центру

СУСПІЛЬСТВО

У Кропивницькому презентували колекції місцевих збирачів листівок із видами обласного центру

aba9333135fe4742

Макет книги "Єлисаветград на поштовій листівці" презентували у Кропивницькому. До видання увійшли колекції місцевих збирачів листівок із видами обласного центру.

Це листівки дореволюційних видавництв, єлисаветградських книжкових магазинів, яким понад сотня років, інформує Суспільне.

Кропивницький колекціонер Юрій Тютюшкін для книги відібрав понад сотню старовинних листівок з видами Єлисаветграда. Їх збирав з 1967 року. Відкриває каталог листівка з видами центральної вулиці Кропивницького.

"Це вулиця Велика Перспективна, ріг будинку Заславського, торговельні лавки. Зараз на цьому місці наш ринок", – ппоказав колекціонер.

Упорядники видання – Юрій Тютюшкін та Володимир Поліщук – для книги відібрали понад дві сотні листівок.

"Цей макет – це спроба систематизувати єлисаветградські поштові листівки за видавцями і за роками їх виходу. Наприклад, в нас є поштова листівка московського видавця Дмитра Єфимова. Він відправляв по всіх містах Російської імперії фотографа Єрмакова. А потім видавав набір з 20 листівок", – розповів краєзнавець Володимир Поліщук.

d337d1f549bba42c

Це перша спроба створити каталог листівок з кількох приватних колекцій – сказала завідувачка відділу мистецтв бібліотеки імені Чижевського Світлана Ушакова.

"Дуже важливо, що до видання увійшли листівки з видами нашого міста з колекцій Юрія Тютюшкіна, Володимира Могилюка, Сергія Коваленка та Миколи Цуканова. Добре, що колекціонери дійшли згоди щодо його упорядкування. Можу сказати, що такий макет книги презентують у місті вперше з часів незалежності".

Упорядники каталогу сподіваються, що їхня ідея зацікавить видавців.

Деталі – у відео.

4fe70330f567cd7f

Читайте також: Кропивницький колекціонер Юрій Тютюшкін передав музею мистецтв матеріали про життя і творчість художника-земляка Леоніда Корнєєва

Веселі поштівки про рибалку з колекції кропивницького філокартиста Юрія Тютюшкіна

Кропивницький: ім’я Миколи Гоголя в історії міста та колекції філокартистка Юрія Тютюшкіна

У колекції Юрія Тютюшкіна з Кропивницького є унікальна листівка, присвячена Вербній неділі

Філокартична Шевченкіана в колекції кропивничанина Юрія Тютюшкіна

Актуальні поштівки: колекція Тютюшкіна вчить мешканців Кропивницького бути чемними і дисциплінованими