19квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО У Кропивницькому масштабно відзначать Всесвітній день вишиванки

СУСПІЛЬСТВО

У Кропивницькому масштабно відзначать Всесвітній день вишиванки

32191 1200x800 2 

Всесвітній день вишиванки відзначається кожного року в третій четвер травня.

Головне на цьому святі – вишивана сорочка – унікальний витвір українського народу, що став справжнім символом самоідентифікації українців. Із давніх давен вважаєтся, що вишита сорочка це не просто одяг, це енергетично сильний оберіг, який зберігає пам'ять роду і генетичний код, наголошують в управлінні комунікацій з громадськістю та інформаційної діяльності КОДА.

"Вишиванка супроводжувала український народ і завжди була для них символом нескореності. Але є у неї ще одна важлива місія – це роль потужного оберега, що надважливо зараз в нашій боротьбі проти окупантів! Вишиванка – духовна броня нашого народу.

 Сакральне значення вишиванок складно переоцінити, оскільки в них було важливо все: нитки, походження тканини, орнамент, кольори, кількість стібків.Фахівці стверджують, що український народ закодовував щастя, долю, життя та волю в орнаментах вишивки, які були унікальними для кожного регіону України, однак мали й багато спільного", – зазначають в ОДА.

281761271 3237504516526433 1641653536559226956 nІ додають, пріоритетом відзначення Всесвітнього дня вишиванки в Україні цьогоріч є безпека. Але навіть у стані активної фази війни цей день дуже важливий. Це ще одна підстава нагадати, наскільки ми сильна та мудра нація, але головне – непереможна.

"Закликаємо сьогодні всіх одягти наш символ національної єдності, зробити відео або фото і запостити їх у соціальні мережі. Ми завтра будемо без гучних святкувань, але одягнені в духовну броню українскього народу!

 Закликаємо рідних та друзів за кордоном, у всіх країнах світу, де є нині українці, масштабно відзначити цей день. Просимо виходити на мітинги у вишиванках, щоб ще раз усім нагадати про війну в Україні, нашу культуру та пояснити світові, за що ми боремося.

Як говорить Леся Воронюк, засновниця Всесвітнього дня вишиванки: «Вишиванка в Україні – політичний символ, а за кордоном – символ солідарності з Україною».

Одягайте вишиванку, де б ви не були! Заповнюйте інфопростір кодом нашої нації!

Читайте також: