25квітня2024

ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА Тариф на тепло для населення Кропивницького до кінця опалювального сезону не зросте

ЕКОНОМІКА

Тариф на тепло для населення Кропивницького до кінця опалювального сезону не зросте

17 mнууг457462

Сьогодні, 9 лютого, підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води між Кабінетом Міністрів України та Асоціацією міст України.

Підписання відбулося в залі міністерства розвитку громад та територій України. Про це йдеться на офіційному сайті Асоціації міст України.

Меморандум підписали у присутності Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка, виконавчого директора АМУ Олександра Слобожана.

Підписавши документ, сторони домовилися, що тариф на тепло та гарячу воду для населення до кінця опалювального сезону не зростатиме, а підприємства комунальної теплоенергетики отримають природний газ в обсягах, що забезпечить стале проходження опалювального сезону.

Уряд погодився, що збитки комунальних підприємств, отримані від державного регулювання тарифів на тепло для населення в цьому опалювальному сезоні, будуть компенсовані до 1 жовтня 2021 року. Мінрегіон, Міненерго, НАК, АМУ спільно визначать фінансові джерела для цієї компенсації і розроблять відповідні законодавчі інструменти.

"Підписання Меморандуму є надзвичайно важливою подією сьогодні для усіх громад України і це стало можливим, завдяки об’єднанню зусиль міських голів, Уряду й Офісу президента.  Меморандум, при певній своїй декларативності, містить два конкретних положення, які суттєво зменшують тиск на місцеве самоврядування від зростання вартості енергоносіїв. Перше – це фіксація тарифу на газ для теплогенеруючих підприємств і друге – збитки від різниці в тарифах за надане мешканцям тепло у цьому опалювальному сезоні не ляжуть повною мірою на плечі місцевих бюджетів.  Міська влада Кропивницького максимально використає у такій ситуації всі можливості для початку виконання стратегічного завдання сьогодення – модернізації системи теплопостачання обласного центру, роботи над проєктом якої увійшли у фазу практичної реалізації", – зазначив Кропивницький  міський голова  Андрій Райкович. 

Завдяки наполегливим діям міських голів  Уряд визнав, що проблеми підприємств теплопостачання, які накопичувалися роками в результаті державного регулювання, потребують вирішення на центральному рівні. Уряд гарантує, що фінансування компенсацій для підприємств теплопостачання не перекладатимуть на органи місцевого самоврядування.

Читайте також: Кіровоградщина – серед областей із найнижчою якістю газу

У Кропивницькому зробили перший крок до реалізації нового стратегічного проєкту

Кропивницький: через зношеність обладнання і низькі параметри пари ТЕЦ не є конкурентоспроможною

Такого масштабу інженерних рішень у Кропивницькому ще не бачили, – Андрій Райкович