29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ОСВІТА Роз’яснення батькам кропивницьких школярів щодо навчання дітей онлайн в умовах війни

ОСВІТА

Роз’яснення батькам кропивницьких школярів щодо навчання дітей онлайн в умовах війни

277798281 1708756799470506 1017671307547921496 n

В умовах війни батьки цікавляться, як бути, якщо їхні діти, які виїхали за межі населеного пункту, в якому навчалися, чи закордон, не можуть долучитися до онлайннавчання, а деякі школи наполягають на цьому і навіть заявляють, що дитину можуть позбавити місця в класі чи виключити зі школи.

Щодо «позбавлення місця в класі»

Рішення про те, в якому класі вчитиметься дитина, приймає директор при зарахуванні дитини до закладу. Але, щоб переводити дитину з класу в клас, необхідно мати підстави. Наприклад, клас розформовується через недостатню кількість учнів (у селах – менше 5, у містах – менше 25).

Позбавити дитину місця в класі через відсутність на онлайнах, директор не може, це самоуправство.

Більше того, МОН у своєму Наказі № 290 звертає увагу директорів закладів загальної освіти та вчителів про важливість психологічної підтримки дітей, тому директор не має права спричиняти ще більший дискомфорт і так травмованій дитині.

Щодо вибуття дитини з закладу

Педрада може своїм рішенням визнати такими, що вибули, учнів, які:

не мають результатів річного оцінювання у зв’язку із невідвідуванням закладу більше 6 останніх місяців навчального року поспіль,

та за умови відсутності будь-яких відомостей щодо місця проживання/місцеперебування учнів або їхніх батьків.

Інформація впродовж 1 робочого дня надсилається за місцем проживання одного з батьків та до органу, що веде реєстр даних про дітей шкільного віку (часто це є відділи/управління освіти).

Рішення про вибуття може бути оскаржене батьками.

Тобто, щоб дитина вибула з закладу, вона має не відвідувати школу 6 місяців поспіль, з грудня по травень, і школа не знає, де дитина та її батьки знаходяться.

Щодо виключення із школи

Відрахувати із школи можна рішенням пердрадиз попереднім письмовим повідомленням за 2 тижні батьків та управління освіти, якщо:

- це учень 9-го класу,

- його було зараховано за конкурсом,

- учень отримав річну оцінки у 1-3 бали або взагалі не здав предмет, який вивчав поглиблено.

В інших випадках виключити дитину н е м о ж н а!

Опанування програми

Діти мають довчитись цей навчальний рік і опанувати програму відповідного класу. МОН дозволяє це зробити у будь-якій формі.

Отже,

батьки, обов’язково повідомте заклад про своє місце перебування та про форму, в якій може навчатись дитина, направивши інформацію про це на ел. пошту чи напишіть класному керівнику у вайбер/телеграм/месенджер тощо.

Вчитись можна онлайн, можна виконувати завдання в Classroom, можна в змішаній формі, можна усно через відеозв'язок здавати завдання. Будь-як, аби дитина опанувала програму і вчитель зміг оцінити знання.

Заклади мають максимально сприяти дітям в цьому питанні, оскільки головне – це безпека дитини.

Джерела:

Картинка: https://pixabay.com/illustrations/5600987/

Читайте також: