25квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Кропивницькі письменники беруть шефство над сквером Юрія Яновського

СУСПІЛЬСТВО

Кропивницькі письменники беруть шефство над сквером Юрія Яновського

2459 skver2

13 квітня 2017 року в Кропивницькому заклали сквер видатного письменника-земляка Юрія Яновського.

Як повідомляли тоді на інформаційних сайтах, над облаштуванням скверу по вулиці Соборній трудились учні школярі та члени обласної організації Національної спілки письменників України. Висадили сім беріз та десятки кущів спіреї, розбили квітник. Дещо згодом  там встановили лави.

328й3 2

Варто нагадати, що з ініціативою створення скверу Яновського виступив нині вже покійний державний і громадський діяч, науковець, дослідник творчості Яновського Володимир Панченко. Він вважав, що Яновський достойний пошанування як один із піонерів українського кінематографу, автор талановитих романів, а також повісті «Байгород» про наше місто, в якому жив і навчався. Панченко запропонував також встановити в сквері пам'ятник землякові-письменникові і вже навіть було виготовлено його ескізний проект.

І ще одна важлива деталь. Панченко пропонував облаштувати там сквер не випадково, адже зовсім неподалік  знаходиться будинок, у якому пройшли юнацькі роки Юрія Яновського, про що повідомляє меморіальна дошка.

Чи то й справді число «13» нещасливе, чи з якоїсь іншої причини, але сквер видатного земляка не став зоною відпочинку, як передбачалося. Його там фактично немає. Про нього нагадують три обчухрані лави та велика пластмасова миска замість урни для сміття.

IMG 8354

На занедбаність скверу Яновського звернули увагу письменники міста. Ось як прокоментував цю ситуацію голова обласної організації Національної спілки письменників Василь Бондар:

«Це, звичайно, ганьба. Прокричали на весь світ про закладення скверу й забули про нього. Квітник заріс бур'яном, саджанці повсихали. Не сквер – тирлище якесь. Я нікого в цьому не звинувачую, адже й сам мав би цікавитися його станом. Обов'язково подумаємо, як реанімувати сквер, зустрінемося з міською владою, щоб обговорити спільні дії».

Василь Бондар висловився й щодо пам'ятника Юрію Яновському.

«Однозначно пам'ятнику – бути. Юрій Яновський – автор творів, що належать до української класики, ще наша гордість. Знаю, що Володимир Панченко зустрічався і з міським головою, і працював із скульпторами, справа рухалась… Через два місяці, 14 жовтня, в бібліотеці, яка нині носить ім’я Володимира Євгеновича ми проведемо вечір пам’яті «Рік без Панченка», де говоритимем і про книгу спогадів, які обіцяли написати, і про його нереалізовану ідею», – сказав письменник. 

Залишається додати: не треба чекати, треба діяти.

Валерій Мятович

Читайте також: Володимир Панченко: Мрію про пам'ятник, який відображатиме дух і духовну красу Юрія Яновського

Володимир Панченко: Жорстка «переоцінка цінностей» не похитнула репутацію письменника Юрія Яновського

Володимир Панченко пропонує у сквері імені Юрія Яновського встановити погруддя письменника